LYK_logo_pieni

Uusi vuosi vaihtui ja samalla astui voimaan suuri uudistus; lasten ja nuorten palvelualue aloitti toimintansa 1.1.2014.

Hämeenlinnan kaupunki sai ensimmäisenä Suomessa Unicefin myöntämän lapsiystävällinen kunta –tunnuksen joulukuussa 2013.

Alkuvuodesta valtuuston käsittelyyn on tulossa mm. palvelu- ja hankintaohjelma, jonka päätavoitteena on toimintakatteen enintään 2% kasvu vuodessa sekä kestävä elämäntapa -ohjelma 2014-2020 (löytyy valtuuston kokouksen 13.1.2014 pöytäkirjan liitteistä).

Takana on ensimmäinen vuosi vihreänä kuntavaikuttajana. Siihen sisältyi 9 lanulan kokousta, 1 iltakoulu, 2 lanula-seminaaria, 9 valtuustoinfoa ja 10 valtuuston kokousta verkkolähetyksenä. Nyt kun vuosiympyrä on kertaalleen pyörähtänyt, kaupungin asioiden hoitamisesta piirtyy selkeämpi kuva.

Meillä on nyt käytettävissä kaupunkistrategia, jota valmisteltiin koko alkuvuosi. Hämeenlinnan arvoiksi valittiin neljä kokonaisuutta: yhdenvertaisuus ja yhteisöllisyys, asukaslähtöisyys ja palveluhenkisyys, luovuus ja rohkeus sekä kestävä elämäntapa. Jokaista päätöstä ja kokonaisuutta voi peilata yhdessä sovitun strategian valossa.

Vuoden 2013 isoimpia asioita lautakunnassa olivat:

– Lanulan alaisten toimintojen kiinteistöongelmat; HYK, Vuorentaka, Jukolan, Ruununmyllyn ja Tarvasmäen päiväkodit, Ahveniston ja Kaurialan yläkoulut, Konnari ja Myllymäen kampusalue. Seminaarin ja Tuomelan koulujen remonttien kustannuksista keskusteltiin lähes joka kokouksessa. 2012 arviointikertomuksessa tarkastuslautakunta esitti, että peruskorjausten rahoituksen periaatteet ja aikataulu määritetään ja asia ratkaistaan kestävällä tavalla.

– Varhaiskasvatuksen kustannusten kasvu, jonot kaupungin päivähoitoon ja palvelusetelin käyttöönotto.

– Lastensuojelun kustannukset kääntyivät syksyllä jyrkkään nousuun. Lastensuojeluilmoituksia arvioitiin tulevan jopa 1500 (HäSa 22.12.2013). Kesäkuussa AVI hyväksyi tehdyt toimet määräaikojen noudattamiseksi ja kaupunki välttyi uhkasakolta. Lapsiperheiden kotipalvelusta tehtiin maksutonta vuoden 2014 alusta.

– Lautakunnan 2013 budjetti ylittyi lähes 2 miljoonalla eurolla;

Ylityksiä tulossa talousarvioon mm. kotihoidon ja yksityisen hoidon tuet noin 600 000 €, Visamäen ”pop up”-päiväkoti 500 000 €, Seminaarin, Lastentalon ja Tuomelan väistötilojen vuokrakustannukset 300 000 €, lastensuojelusta 150 000 €, koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhoista 150 000 €…

Alkanut vuosi jatkuu samoissa merkeissä. Ylihuomenna kokouksen esityslistalla on jälleen Tuomelan peruskorjaus (remontista on turha puhua, kun uusiksi menee 90% rakenteista) ja varhaiskasvatuksen kasvavat asiakasmäärät; uusia hoitopaikkoja tarvitaan 100-400 tulevien vuosien aikana.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!