Tänään on tasan vuosi siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Muistan sen aamun aina. Kuten joka aamu, nousin ylös keittämään aamukahvia ja napsautin keittiöön mennessä Ylen aamun auki. Maailma pysähtyi hetkeksi kun klo 6:30 aamu-uutiset iskivät tajuntaan.

Venäjä oli aamunkoitteessa aloittanut hyökkäyssodan Ukrainaan.

Pakkasin repun ja hyppäsin seuraavaan junaan kohti Helsinkiä. Kahvimitta jäi niille sijoilleen, aamupalan nappasin kyytiin aseman ärrältä. Euroopassa oli syttynyt sota. Tänään klo 6:30 aamu-uutisten kuvat viime keväältä nostivat kyyneleet silmiin.

Putinin Venäjä halusi palata aikaan, jossa yhteistyön korvaisi kahtiajako, kansallisen suvereniteetin korvaisi imperialismi, demokratian korvaisi autoritarismi ja rauhan korvaisi sota.

Mutta Putinin suunnitelmat eivät ole onnistuneet. Ukraina on pysynyt jaloillaan ja Eurooppa on yhtenäisempi kuin koskaan. Heti sodan alkamisen jälkeen ihmiset ympäri Eurooppaa kerääntyivät yhteen osoittamaan mieltään Venäjän hyökkäyssotaa vastaan ja vaatimaan rauhaa. Ukrainan taloudellista, materialistista ja sotilaallista tukemista on jatkettava kunnes rauha on saavutettu ja sotarikolliset on saatu vastuuseen. 

Ukrainan sodan vuosipäivän merkiksi myös Hämeenlinnan torilla järjestetään tänään tilaisuus rauhan puolesta ja kynttilät syttyvät sodan uhrien muistoksi klo 17:45. Rauhankellot soivat kautta Suomen klo 18. 

Ukrainan sodan vuosipäivänä saimme lisää huonoja uutisia, kun tuli tieto saamelaiskäräjälain kaatumisesta perustuslakivaliokunnassa. Lain kaatuminen on todella suuri pettymys. Erityisen suuri pettymys se on saamelaisille, jotka ovat odottaneet uutta saamelaiskäräjälakia jo usean vaalikauden ajan. 

On järkyttävää, miten osa puolueista viisveisaa ihmisoikeuksista ja saamelaisten itsemääräämisoikeuksista. Suomi on saanut YK:n ihmisoikeuskomitealta useita (!) huomautuksia siitä, että nykyinen lainsäädäntö loukkaa alkuperäiskansan itsemääräämisoikeuksia. Selvityksiä, työryhmiä ja keskusteluryhmiä on ollut tarpeeksi lainsäädännön korjaamiseksi saamelaisia kunnioittavalla tavalla. 

Merkittävä asia on myös se, että enemmistö saamelaisyhteisöstä oli lakiesityksen takana. Esimerkiksi kaikki muut pohjoismaiset saamelaiskäräjät tukevat hallituksen lakiesitystä, samoin yhdenvertaisuusvaltuutettu. Silti suuret puolueet kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset asettuivat vastustamaan lain etenemistä mietintövaliokunnassa. Tämä on synkkä päivä eduskunnalle ja jättää pysyvän tahran Suomen ihmisoikeuspolitiikkaan. 

Eduskuntatyön ohella ehdin tavata Hämeen sidosryhmiä kampanjatyön merkeissä. OAJ Päijät-Häme kutsui eduskuntavaaliehdokkaita Lahteen kuulemaan ja keskustelemaan koulutuspolitiikan vaalitavoitteista otsikolla Tulevaisuuden kestävä Suomi.

Tarvitsemme työrauhaa kouluihin ja ammattilaisille mahdollisuuksia tehdä sitä työtä, mihin heidät on koulutettu. Henkilöstöä on oltava riittävästi ja ryhmäkokojen on pysyttävä kohtuullisina, myös varhaiskasvatuksen puolella. 

Resurssit on saatava kuntoon ja inkluusion kanssa tehdyt virheet on korjattava. Korjausliikkeet on aloitettava erityisopetuksen vahvistamisesta, sekä varhaiskasvatuksen että koulun puolella. Lapsen etu edellä on mentävä koko koulupolun mittainen matka – päiväkodista toiselle asteelle. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tuen tarve tunnistetaan ja sitä järjestetään – sitä varmemmin koulunkäynti sujuu suotuisissa merkeissä. Siinä mielessä lapsen koulupolun ensiaskeleet alkavat jo neuvolasta, vanhemmuuden tukemisesta ja arjen hallinnan taidoista.

Tällä viikolla julkaistiin sopivasti vihreän eduskuntaryhmän koostamat Vihreiden ratkaisut tasa-arvoiseen koulutukseen, kannattaa lukea ne läpi! 

Tällä viikolla osallistuin Kanta-Hämeen Perhetyön vaalipaneeliin, jossa käytiin hyvää ja ratkaisukeskeistä keskustelua lasten ja perheiden tukemisen äärellä. Mukana oli myös hienoja kysymyksiä lapsilta ja nuorilta.

Ensi- ja turvakotien liiton tavoitteet on helppo allekirjoittaa, näissäkin vaaleissa. Liiton tavoitteena on mm. vähentää vauva- ja lapsiperheköyhyyttä, turvallisen kasvuympäristön varmistaminen jokaiselle lapselle sekä vauva- ja lapsiperheiden sekä lasten ja nuorten oikea-aikaisten palvelujen saatavuuden turvaaminen. 

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen oli esillä myös eduskunnassa, kun osallistuin torstaina Nuorten puolella -verkoston pyöreän pöydän tilaisuuteen. Kuulimme hyvät alustukset nuorten rikoskäyttäytymiseen ja väkivaltaan liittyen sekä pandemian jälkivaikutuksista nuorten hyvinvoinnissa. Riskitekijöiden varhainen tunnistaminen ja taas kerran: oikea-aikainen tuki sekä suojaavien tekijöiden lisääminen kaikkien lasten ja nuorten kasvuympäristöihin nousivat loistavissa puheenvuoroissa esiin. 

Osallistuin myös Reserviläisliiton vaaliohjelman julkaisutilaisuuteen, jossa luotiin kiinnostavia suuntaviivoja Suomen puolustuksen ja asevelvollisuuden kehittämiseksi. Ilo huomata, että Reserviläisliitto kannattaa Vihreiden tapaan kutsuntojen laajentamista kaikille sukupuolille. Ikäluokkien pienentyessä ja sotilastehtävien monipuolistuessa on vain hyvä, että kutsuntoja laajennetaan. Samalla se toimii yhdenvertaisena keinona kartoittaa kaikkien nuorten hyvinvointia ja elämäntilannetta. Tähän saakka on ajateltu vanhakantaisesti, että kaikki nuoret naiset tavoitetaan sitten parikymppisenä äitiysneuvolassa. 

Tämä viikko on jälleen osoittanut sen, että arvoilla on todellakin väliä politiikassa. Vihreät haluavat rakentaa Suomea, joka vahvistaa ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa sekä edistää ekologisesti kestävää taloutta ja luonnonsuojelua. 

Tällä viikolla MOT-dokumentti paljasti, että turkisteollisuus on vääristänyt alan tuottamat verotulot reilusti yläkanttiin. On korkea aika kieltää turkistarhaus Suomessa. Se ei ole taloudellisesti järkevää eikä eläinten oikeuksia kunnioittavaa. Myös suuri osa kansalaisista suhtautuu turkistarhaukseen kielteisesti, jo yli 1,5 miljoonaa EU-kansalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen turkistarhauksen kieltämiseksi koko EU:n alueella. 

Valitettavasti tästäkään asiasta ei ole päästy sopuun puolueiden kesken. Vihreät ovat vaatineet turkistarhauksen kieltämistä Suomessa jo puolueen alkumetreistä lähtien. Seuraavissa vaaleissa päätetään monen muun asian lisäksi siitä, kielletäänkö turkistarhaus vai annammeko eläinrääkkäyksen jatkua. Suojele elämää ja äänestä <3

-Mirka