Tämä vaalikausi on paria viikkoa vaille paketissa. Tällä viikolla saimme liikenne- ja viestintävaliokunnassa viimeisetkin lakiesitykset ja valtioneuvoston u-kirjelmät käsiteltyä. Viimeisinä asioina valiokunta käsitteli valtioneuvoston selontekoa Suomen digikompassista, joka asettaa suuntaviivat Suomen digitalisaation kehittämiselle.
Vihreät ovat painottaneet selonteon käsittelyssä ihmislähtöistä digitalisaatiota, joka huolehtii jokaisen ihmisen digiturvallisuudesta ja siitä, että jokainen ihminen tässä maassa pysyy muutoksen mukana. Kukaan ei saa jäädä ilman palveluita tai apua digitalisaation takia. Lisäksi liikenne- ja viestintävaliokunta antoi lausuntonsa EU:n asetusehdotuksesta, jonka tavoitteena on parantaa moottoriajoneuvojen ja moottoreiden kestävyyttä. Lausunto on osa kokonaisuutta, jolla varmistetaan koko EU-alueelle yhteiset pelisäännöt moottoriajoneuvojen kehittämiselle ja niiden kestävyydelle. Yhteiset pelisäännöt EU-markkinoille ovat ennen kaikkea kuluttajien etu.
Lisäksi lakivaliokunnassa saimme vihdoin valmiiksi mietinnön avoimuusrekisteristä eli nk. lobbarirekisteristä, jonka tarpeesta on Suomessa puhuttu jo kahden vuosikymmenen ajan. Erityisesti Vihreät ovat vaatineet pelisääntöjä lobbaamiseen päätöksenteon avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämiseksi. Nyt tuo tavoite on vihdoin toteutumassa! Samalla Suomesta tulee ensimmäinen Pohjoismaa, jossa on lobbausrekisteri.
Lobbausrekisteri on maailmalla yksi yleisimmistä lobbauksen avoimuutta lisäävistä välineistä, jonka avulla kerätään ja julkaistaan tietoa siitä, kuka lobbaaja on, mikä on lobbauksen aihe ja kuinka sitä on harjoitettu.
Nyt esitettävä laki velvoittaa rekisteröintiä lobbausta ja siihen liittyvää neuvontaa harjoittaville yrityksille, yhdistyksille, säätiöille ja muille toimijoille. Vihreät olisivat toivoneet lain laajempaa soveltamista, esimerkiksi virastot olisi pitänyt sisällyttää lakiin. Sen sijaan on erittäin hyvä, että ruohonjuuritason vaikuttamistoiminta ja järjestäytymätön kansalaistoiminta jäävät sääntelyn ulkopuolelle. Näin varmistetaan, että politiikkaan pystyvät osallistumaan kaikki väestöryhmät.
Vaikka lakiin jäi parannettavaa, on lobbarirekisteri tärkeä korjausliike eduskunnan ja ministeriöiden päätöksenteon avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Ensimmäistä kertaa kansalaisilla on mahdollisuus seurata, kenen ehdoilla tai tiedoilla lainsäädäntöä valmistellaan. Kirjoitin laajemmin lobbarirekisteristä Facebook-sivuillani. Kirjoituksen pääset lukemaan tästä.
Suuren salin tärkein asia tällä viikolla oli ulkoasiainvaliokunnan mietintö Suomen osallistumisesta Ukrainaa tukevaan EU:n sotilaalliseen EUMAM Ukraine -avustusoperaatioon. Sen tavoitteena on tarjota koulutusta jopa 15 000 ukrainalaissotilaalle ja vahvistaa siten Ukrainan kykyä puolustaa itseään Venäjää vastaan. Suomi osallistuu operaatioon enintään 50 sotilaalla ja keskittyy kouluttamaan ensisijaisesti kouluttajia muun muassa lääkintä- ja asejärjestelmiin liittyen.
Tämäkin operaatio on hyvä esimerkki EU:n yhtenäisyydestä ja kyvystä toimia kriisien keskellä. Samalla se osoittaa, että EU ei ole vain talouspoliittinen unioni, vaan myös turvallisuuspoliittinen unioni. EU:n ulkopuolella olisimme huomattavasti heikompia, haavoittuvaisempia ja yksinäisempiä. Tämä kannattaa muistaa, kun EU:ta parjataan joskus aiheesta joskus aiheetta.
Lisäksi tällä viikolla avautuivat ensimmäiset vaalikoneet, Sanoma (HS:n ja IS:n) avasi ensimmäisenä valtakunnallisista vaalikoneista. Vaalikoneet on helppo tapa vertailla oman ehdokkaan ajatuksia ja perusteluita itselle tärkeisiin kysymyksiin. HS:n vaalikoneen pääset tekemään tästä linkistä. Käy kokeilemassa, osuvatko ajatuksemme yhteen!
Viikkoon mahtui myös iloisia vaaliuutisia, kun eilen varmistui Hämeen Vihreiden täysi ehdokaslista kevään eduskuntavaaleihin. Nyt on ehdokkaat nimetty ja voidaan laittaa täysi höyry päälle vihreän vaalivoiton eteen! Vihreät julkaisivat alkuviikosta eduskuntavaaliohjelmansa, jonka tavoitteena on suojella yhteistä ympäristöämme ja hyvinvointivaltiotamme. #suojeleelämää
Tällä hallituskaudella olemme luoneet Suomelle polun kohti hiilineutraaliutta, toteuttaneet vuosia jumissa olleen sote-uudistuksen ja muuttaneet perhevapaat yhdenvertaisiksi. Työtä on kuitenkin jäljellä. Joka yhdeksäs laji on Suomessa uhanalainen, jopa 114 263 lasta elää köyhyydessä ja 53,2 % työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveysongelmista.
Vihreät haluavat rakentaa Suomea, jossa luonto kukoistaa ja jokaisella on mahdollisuus onnistua ja menestyä. Vihreät haluavat Suomen, joka suojelee elämää. Sinä päätät vaaleissa, toteutuuko tämä. Käy tutustumassa Vihreiden eduskuntavaaliohjelmaan tästä.
Vaalitunnelmaa oli kunnolla ilmassa ystävänpäivänä Suomalaisen Naisliiton järjestämässä Naisten vaalipaneelissa Hämeenlinnassa, josta tämän viikon viikkoblogin kuvakin on otettu. Keskustelu oli hyvää, ehdokkaat selvillä asioista ja oman puolueensa linjauksista. Kysymykset olivat osuvia ja ajankohtaisia. Paneelin lopuksi jaettiin vielä perinteisesti ministerisalkut.
Eduskuntavaaleihin on aikaa reilu 40 päivää ja ennakkoäänestyksen alkuun reilu kuukausi. Vielä on kuitenkin eduskuntatyötä jäljellä tasan kaksi viikkoa ennen kuin pääsemme kirmaamaan kevään vaalikentille.
Hyvää alkavaa viikonloppua kaikille! Huomenna piipahdan Forssassa Lounais-Hämeen vihreiden vaalistartissa torilla klo 11.
Ps. Olen ensi viikon maanantaina mukana Kanta-Hämeen perhetyö ry järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Tilaisuuden aiheena on lapsen oikeus hyvään elämään ja ja sen alustaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Paula Arbelin. Tilaisuus järjestetään ma 20.2. klo 17 Kino Wanhakopilla Hämeenlinnassa. Tilaisuuden Facebook-tapahtumaan pääset tästä. Lämpimästi tervetuloa tilaisuuteen, toivottavasti näemme siellä!
Mirka