Eduskunta aloitti tänään 9.9. keskustelun EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä ja elpymiskokonaisuudesta.
 
Istuntosalissa otettiin käyttöön uudet paikkajaot, tavoitteena saada saliin turvavälit huomioiden 74 edustajaa kerrallaan. Eduskuntaryhmille jaettiin kiintiöpaikat, mutta puheenvuorot käydään pitämässä omalta nimikoidulta paikalta tai puhujapöntöstä.
 
Tähän aiheeseen oli sovittuna 2 x 45 minuutin debattia, eli nopeita puheenvuoroja puhemiehen päättämässä järjestyksessä. Istuin salivuorossa molemmat debatit, enkä sitkeästä yrityksestä huolimatta saanut puheenvuoroa.
 
Onneksi EU-konkari Satu Hassin (vihr.) ryhmäpuheenvuoro tyhjensi pajatson jo keskustelun alkumetreillä. 🇪🇺
 
Vaikka en omaa puhettani päässyt pitämään, jaan sen täällä, kun se työpäivää varten oli valmisteltu:

 

”Arvoisa puhemies,

kuten todettua, EU:n kertaluonteinen elpymisväline tarjoaa Suomelle tuhannen taalan paikan vauhdittaa siirtymää kohti hiilineutraalia hyvinvointivaltiota sekä rakentaa kestävämpää yhteiskuntaa. Koska jokaisen elvytykseen käytetyn euron voi käyttää vain kerran, nämä eurot on käytettävä harkiten ja viisaasti. Tuetaan rakennemuutoksessa olevien alojen ja paikkakuntien työntekijöitä löytämään uutta työtä. Muutos on suuri ja se on tehtävä reilusti.
 
Liikenteen kestävyyden lisääminen on yksi valtakunnallisen liikennejärjestelmä-suunnitelman keskeisistä tavoitteista. Nyt elvytysvälineen avulla on mahdollisuus vauhdittaa siirtymistä kohti kestävää ja vähäpäästöistä liikennettä. Panostukset esimerkiksi raiteisiin ja junaliikenteen toimintavarmuuteen ovat tärkeitä koko Suomen elinvoimaisuuden kannalta.
 
Kolmoiskriisi on täällä. Korona, taloustaantuma ja ilmastokriisi vaativat päättäväisiä, valoisampaan tulevaisuuteen tähtääviä toimia. Suomi tarvitsee Eurooppaa. Historian myrskyissä olemme oppineet, miten karu yksin jäävän pienen maan osa voi olla. EU:n yhteisöllisyys on meille elintärkeää, aikamme isoja haasteita – ilmastonmuutos ja koronarokotteet – ei yksikään jäsenvaltio ratkaise yksin. Tarvitsemme Eurooppaa, joka puolustaa järkähtämättä demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion periaatteita.”
 
– Mirka Soinikoski, vihreiden kansanedustaja Hämeestä