”Syksyn verkkainen vaihtuminen talveen ei ole ensinkään hullumpaa aikaa. Se on turvaamisen ja huolehtimisen aikaa, se on aikaa jolloin itse kukin kerää talven varalta niin suuria varastoja kuin suinkin.” -Tove Jansson / Muumilaakson marraskuu.

Syksy on toden totta täällä. Sen tuntee ilmassa, mutta myös pitkiksi venyneissä päivissä. Tällä viikolla eduskunta on joka syksyiseen tapaansa kokoontunut käsittelemään hallituksen esitystä ensi vuoden budjetista. Yllä oleva sitaatti Muumilaakson marraskuu -kirjasta kuvaa hyvin paitsi syksyä, joka on elonkorjuun juhla-aikaa, myös hallituksen ensi vuoden budjettia. 

Tulevasta talvesta ei tule helppo, mutta hallituksen talousarvioesitys huolehtii arjen toimivuudesta ja luonnon kantokyvystä epävarmojen aikojen keskellä.

Hallituksen talousarvioesitys jatkaa historiallisia panostuksia luonnonsuojeluun ja vauhdittaa vihreää siirtymää, joka on avain Suomen energiaitsenäisyyteen, ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja työllisyyden nostamiseen. Koko Eurooppaa vaivaavaan energiakriisiin hallitus on tehnyt joukon erilaisia ratkaisuesityksiä, joilla turvataan erityisesti pieni- ja keskituloisten suomalaisten sähkönsaanti keskellä talven kylmimpiä kuukausia. 

Omassa budjettikäsittelyn täysistuntopuheessa painotin lasten oikeuksia. Lapset ovat yhteiskunnassamme erityisen haavoittuvassa asemassa, minkä takia lasten oikeuksiin täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Hallitus esittääkin lakimuutoksia, jotka nopeuttavat lapsiin kohdistuvien rikosten käsittelyä ja sitä kautta parantaa lapsiuhrien asemaa rikosprosessissa. Rikosprosessit ovat sekä lapselle että huoltajilleen todella kuormittavia, ja siksi on äärimmäisen tärkeää, etteivät käsittelyajat nykyisestä enää viivästy. Voit lukea koko puheeni täältä

Lisäksi puhuin pääradan merkityksestä koko Suomelle. Yli puolet suomalaisista asuu pääradan varrella, ja sen vaikutusalueella syntyy valtaosa Suomen bruttokansantuotteesta ja siksi raideinvestoinnit pääradalle ovat ehdoton edellytys koko Suomen elinvoimalle. Siksi kysyin ministeri Harakalta, milloin hallitus tekee päätöksen Suomi-radan lisäraiteiden linjauksista, johon on kaksi vaihtoehtoa: joko kaikilla mittareilla mitattuna ylikallis oikorata keskelle metsää Tampereelta Helsinki-Vantaan lentoasemalle tai investoinnit nykyisen pääradan nopeisiin lisäraiteisiin. Voit lukea ministerin vastauksen täältä.

Tämä hallitus on myös tehnyt hartiavoimin töitä hillitäkseen suomalaisten ylivelkaantumista ja helpottaakseen ulosottovelallisten asemaa. Hallitus on esimerkiksi nopeuttanut maksuhäiriömerkintöjen poistamista ja asettanut perintäkuluille rajoituksia.

Tätä työtä jatketaan ensi vuoden budjetissa. Hallitus esittää velallisten vapaakuukausien lisäämistä kolmeen vapaakuukauteen ja ulosottovelallisen suojaosuuden korottamista. Näillä toimilla helpotetaan merkittävästi ulosottovelallisten asemaa, kun velallisten käyttöön jää nykyistä enemmän tuloja. 

Esitykset tulevat meille lakivaliokuntaan käsiteltäväksi. Siellä puolustamme ulosottovelallisten aseman parantamista ja sorvaamaan mietintöä, joka huomioisi ulosottovelallisen tosiasiallisen maksukyvyn. Kenenkään ulosottovelka ei saa johtaa entistä pahempaan velkakierteeseen.

Ei tämä viikko ole kuitenkaan ollut pelkkää budjettikirjan läpi kahlaamista. Tällä viikolla saimme eduskuntaan joukon lakeja, jotka ovat Vihreille erittäin tärkeitä. 

Uusi translaki korjaa yhden räikeimmistä ihmisoikeusloukkauksista Suomessa, kun vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan sukupuolta korjaavilta ihmisiltä.

Uusi laki ei ole täydellinen, mutta se on selkeä parannus nykytilaan, jossa transihmiset ovat joutuneet läpikäymään usein nöyryyttävän prosessin korjatakseen sukupuoltaan. Vihreät kansanedustajat tekevät jatkossakin parhaansa, jotta uusi translaki ulotetaan myös alaikäisiin, kuten ylivoimainen enemmistö lain lausunnonantajista on ehdottanut. 

Uusi eläinten hyvinvointilaki tekee kaivatun päivityksen vuonna 1996 säädettyyn eläinsuojelulakiin. Uusi laki esimerkisi lisää eläinten vapaata liikkuvuutta, kieltää porsitushäkkien rakentamisen ja lyhentää siirtymäaikoja. Vihreät olisivat tahtoneet selvästi isompia parannuksia eläinten hyvinvointiin, mutta muut hallituspuolueet eivät olleet halukkaita suurempiin muutoksiin. Voit käydä lukemassa hyvän analyysin uudesta eläinten hyvinvointilaista kansanedustaja Jenni Pitkon kirjoittamasta blogista.

Vihreiden yksin jääminen eläinten suojelemisessa tuli valitettavan näkyvästi esille tämän viikon maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnössä, jossa kukaan muu eduskuntaryhmä (!) ei ollut valmis puolustamaan uhanalaisia eläimiä. Vain vihreät olivat yhtenäisenä ryhmänä valmiita puolustamaan susia ja valkoposkihanhia metsästykseltä sekä saimaannorppaa verkkokalustukselta. Valiokunnan päätös on käsittämätön, sillä tutkimustenkin mukaan suurin osa suomalaisista haluaa suojella luontoa enemmän. 

Onneksi tällä viikolla pääsimme rapsuttamaan hevosia, kun eduskunnan HevosYstävien Seuran järjestämät Hevosvaltiopäivät yhdistivät niin päättäjät, hevosalan toimijat kuin hevoset hevosalan mahdollisuuksien äärelle. Tuttujakin turpia näkyi, sillä paikalla oli ihana Kurvi – Suomenhevonen Ypäjän Hevosopistolta. Vaihdoimme kuulumiset ja Kurvi vaati lisää porkkanaa, kun ne ääneen siinä mainitsin. 

Kiireinen viikko oli hyvä päättää hiljaiseen hetkeen. Perjantaina 23.9. vietettiin kuolleiden lasten muistopäivää.  Lapsen menettäminen on yksi ihmiselämän suurista tragedioista, joka vaikuttaa heikentävästi ihmisen jaksamiseen ja työkykyyn. Seuraavalla hallituskaudella Suomessa onkin otettava käyttöön suruvapaa, jolloin lapsensa menettänyt vanhempi olisi oikeutettu ansiosidonnaiseen etuun. Voit lukea enemmän suruvapaasta aiemmin kirjoittamastani blogista.

Viikonloppuna ehdin metsälenkkille ihanasti ruskan värittämään metsään ja seuraamaan puoluevaltuuskunnan kokousta Kuopiossa. Siellä hyväksyttiin odotettu liikennepoliittinen ohjelma, siitä lisää tällä viikolla. 

Mirka