Joulun alla eduskunnassa keskustellaan ja äänestetään valtion budjetista. Keskustelua käydään niin budjetista kokonaisuudessaan kuin yksityiskohtaisemmin pääluokka kerrallaan. Nostin yleiskeskustelussa esiin niitä arvoja, joiden pohjalta budjetti on laadittu sekä muutaman itselleni erityisen tärkeän tavoitteen.

”Arvoisa puhemies!

Vuoden 2021 budjetti on vahvasti elvyttävä. Sitä valmisteltiin kovin erilaisissa tunnelmissa kuin vuosi sitten olisi osannut odottaa. Hallitus ei kuitenkaan ole kriisin keskellä luopunut yhteisistä arvoistaan, vaan kestävän kehityksen hallitus myös elvyttää kestävästi. Kannamme vastuun niin velasta, ilmastosta kuin ihmisistä.

Tämä hallitus jää historian kirjoihin ilmastotekojen uuden aikakauden käynnistäjänä ja hiilineutraalin hyvinvointivaltion rakentajana. Onnistuimme budjettiriihessä tekemään aidosti vaikuttavia ja kauas tulevaisuuteen kantavia päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Saastuttavan teollisuuden tukien uudelleensuuntaaminen, turpeen verotuksen korottaminen ja miljardiluokan panostukset ilmastotekoihin ovat vain esimerkkejä hallituksen tulevaisuuspäätöksistä.

Olemme myös vakaasti matkalla kohti fossiilitonta liikennettä. Jo keväällä teimme lisätalousarviossa mittavat panostukset raiteisiin ja kevyeen liikenteeseen. Budjettiriihessä liikenteen työsuhde-edut uudistettiin vihdoin ilmastoaikaan. Asiantuntijoiden mukaan tähän saakka tehdyt päätökset eivät kuitenkaan ole riittäviä liikenteen päästöjen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä, joten työ reilun muutoksen edistämiseksi jatkuu myös tällä sektorilla.

Arvoisa puhemies! Hallitus uskoo, että työllisyyttä edistetään parhaiten panostamalla osaamiseen ja hyvinvointiin. Kuten tiedämme, varhaiseen oppimiseen panostaminen on omiaan tasaamaan lasten perhetaustasta johtuvia eroja. Hallitus haluaa varmistaa, että jokainen lapsi saa tarvitsemansa tuen ja riittävät valmiudet opintielle, ja siksi lisäämme varhaiskasvatuksessa tukea ja alennamme maksuja.

Täällä on väitetty, että hallitus jakaisi holtittomasti rahaa tai ottaisi velkaa vailla huolta huomisesta. Velan ottaminen ei ole helppoa, mutta tässä tilanteessa se on välttämätöntä. Valtio tekee sen pitääkseen kaupungit ja kunnat tolpillaan. Suurin osa budjetin alijäämästä koostuu koronan aiheuttamista välttämättömistä kuluista, kuten koronatestauksesta, suojavarusteista sekä kuntien ja yritysten tukemisesta.

Hallituksen miljardiluokan kuntapaketilla, jota sitäkin on vastuuttomaksi moitittu, torjutaan muun muassa leikkauksia peruskoulutukseen ja terveydenhuoltoon. Kuntien tukematta jättäminen vasta vastuutonta olisikin. Hallitus ottaa velkaa, koska kannamme huolta ja vastuuta paremmasta huomisesta.

Arvoisa puhemies! Niin kauan kunnes rokote on saatavilla, parasta työllisyys- ja talouspolitiikkaa on pitää koronavirus kurissa. Tähän meistä jokainen voi omassa arjessaan vaikuttaa, sillä tämän kulkutaudin leviämisen pysäyttäminen on kirjaimellisesti omissa käsissämme. Noudattamalla annettuja ohjeita ja suosituksia varmistamme sairaaloiden toiminnan niin joulunaikaan, kuin sen jälkeenkin.”