Tällä viikolla on ollut juhlahumua, kun perinteiset joulukuun juhlallisuudet palasivat kalenteriin kahden vuoden tauon jälkeen. Hämeenlinnassa vietettiin maanantaina perinteisiä itsenäisyyspäivän etkoja Vanajanlinnassa, jossa paikalla oli arvioiden mukaan yli tuhat kutsuvierasta ympäri Suomen. 

Tiistaina oli tietenkin vuorossa Linnan juhlat, jotka järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa koronapandemian jälkeen. Itse kiinnitin iloisena erityistä huomiota siihen, että terveysturvallisuuteen oli kiinnitetty juhlissa paljon huomiota ja kaikki järjestelyt pelasivat todella hyvin. Olipa hienoa taas olla paikalla kutsuttujen joukossa!

Torstaina puolestaan järjestettiin hallituksen ”pikkujoulut” Säätytalolla, johon oli kutsuttu paitsi kansanedustajat myös eduskuntaryhmien kaikki työntekijät. Perinteenä on, että muut hallituspuolueet antavat vuorollaan pääministerille jonkun pienen joululahjan. Tällä kertaa oli vihreiden vuoro antaa lahja ja mitäs muutakaan me annoimme kuin lomalukemista. Hallituksen teeman mukaisesti annoimme pääministeri Marinille lahjaksi Viisikko-kirjasarjan boksin! 

“Juhlaviikko” toi mukavaa vaihtelua hektisen arjen keskelle. Syksyllä ei ole juuri mitään muuta ehtinyt tekemään kuin töitä, joten oli oikein mukavaa nähdä ihmisiä ja vaihtaa kuulumisia iloisissa tunnelmissa. Kohtaamisista saa aina voimaa ja virtaa seuraaviin koitoksiin.

Ei viikko silti pelkkää juhlaa ollut. Viikko alkoi hyvinvointialueen kokouksissa ja keskiviikkona tapasimme vielä vihreän aluevaltuustoryhmän kanssa. Ensi viikolla edessä on HVA-talousarvion 2023 hyväksyminen. Kyseessä on iso ponnistus, mutta huolellinen työ kantaa hedelmää jatkoa ajatellen ja tavoitteena on parhaan mukaan ehkäistä sote-palveluiden alibudjetointia Kanta-Hämeessä. 

Eduskunnassa nähtiin puolestaan surullinen näytös, kun keskusta äänesti opposition mukana luonnonsuojelulain heikentämisen puolesta hallituksen esitystä vastaan. Viimeiseen asti yritimme neuvotella sekä keskustan että kokoomuksen kanssa saadaksemme enemmistön hallituksen pohjaesityksen taakse. Valitettavasti kummastakaan puolueesta ei saatu tarpeeksi edustajia pohjaesityksen puolelle, mikä oli suuri pettymys. 

Luonnonsuojelulain poistetuissa pykälissä oli kyse siitä, huomioidaanko uhanalaiset luontotyypit luonnonsuojelulaissa ja, tuodaanko vesilaissa purot, lähteiköt ja kalkkilammet suojelun piiriin. Erityisesti vesistöjen suojelussa kokoomuksen äänestyskäytös ihmetyttää, sillä puolue on puhunut julkisuudessakin paljon vesistöjen suojelun puolesta. Ilmeisesti lupaukset vesistöjen suojelusta ovat kuitenkin vain heppoisia puheita. Teot ratkaisevat! 

Selvää on, että keskustan liittoutuminen opposition kanssa muita hallituspuolueita vastaan jätti syvän luottamuspulan keskustaa kohtaan. Keskustan toiminnan takia esimerkiksi maanviljelijöiden paljon tarvitsema maatalouden tukipaketti on jumissa. Myös pääministeri Marinin mitta on täynnä, hän sanoi tämän olevan viimeinen kerta, kun pelisääntöjä rikotaan. Jos näin vielä toimitaan, Marin kaataa hallituksen.

Tämä on vakava viesti muille puolueille ja toivottavasti keskustassa se myös otetaan vakavasti. Tässä maailmantilanteessa emme tarvitse veneen keikuttajia tai sirkustemppuja, vaan toimintakykyisen hallituksen, joka luo vakautta, toivoa ja luottamusta epävarmojen aikojen keskellä. Tähän työhön me vihreät olemme täysillä sitoutuneet.

Eilen torstaina vietettiin Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää. Meille hämeenlinnalaisille päivä on erityinen, sillä onnhan “Janne” kylän omia poikia! Päivä on muutenkin hieno kunnianosoitus suomalaiselle musiikille, joka on tuonut niin iloa kuin lohtua päiviin. Hallituksen vääntöjenkin keskellä musiikista saa voimaa jatkaa vääntämistä!

Ensi viikon tiistaina 13.12. olen tavattavissa Hämeenlinnan kuukausimarkkinoilla torilla klo 9-10. Tervetuloa moikkaamaan ja vaihtamaan ajatuksia ajankohtaisista aiheista. Mielelläni kuulisin, mikä sinua mietityttää, huolestuttaa tai tuo toivoa tällä hetkellä.

Nähdään Hämeenlinnan torilla ja nautitaan lumisesta viikonlopusta!

-Mirka