Vastineemme julkaistiin Hämeen Sanomissa 18.3.2017:

Johannes Sippola (kok.) vastasi Hämeen Sanomissa allekirjoittaneiden kannanottoon sote-uudistuksen ongelmista. Käytännössä Sippola huitaisi koko laajapohjaisen ja kattavasti perustellun kritiikin syrjään leimaamalla sen kaiken pelotteluksi. Tämä siilipuolustus ei kuitenkaan saa perusteltuja huolia katoamaan mihinkään. Mustaa ei voi loputtomasti selittää valkoiseksi.

Hallituksen esitys sote-palveluiden markkinallistamisesta on sen oman hallitusohjelman vastainen ja hallituksen oma vaikutusarvio tyrmää esityksen täysin. Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan johtavat ammattilaiset ovat varoittaneet hallitusta lukuisia kertoja. Nyt myös hallituksen omat avainvirkamiehet ovat tuoneet esiin, että sote-markkinallistamista ei pidä tehdä esitetyllä tavalla ja aikataululla.

Eivät vihreät ilkeyttään näistä asioista muistuta. Me haluamme Suomeen kattavan ja korkealaatuisen sote-järjestelmän ja olemme valmiita työskentelemään sen eteen. Missään nimessä vihreät eivät ole vaatineet uudistuksen aloittamista alusta. Vihreät ovat sitoutuneet uudistuksen läpiviemiseen tämän vaalikauden aikana, kunhan hallitus sitoutuu uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden toteuttamiseen.

Olemme esittäneet neljä keinoa, joiden avulla hallitus voi toteuttaa elintärkeän uudistuksen menettämättä kasvojaan: Hallitus toteuttaa sote- ja maakuntalait nykyistä pidemmällä siirtymäkaudella, irrottaa valinnanvapauden omaksi erilliseksi lakihankkeekseen, antaa maakunnille verotusoikeuden ja ottaa koko eduskunnan mukaan valmisteluun.

Sote-uudistuksen keskiöön on palautettava kansalaisten hyvinvointi ja lopetettava poliittinen pelaaminen ihmisten terveydellä ja verovaroilla. Jos tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, kokoomuksen tulisi viimein tulla pois maalamastaan nurkasta. Se ei voi loputtomasti puolustautua koko sote-kentän yhteistä huolta ja kritiikkiä kohtaan.

Mirka Soinikoski
erikoislääkäri,
kuntavaaliehdokas (vihr.)
Hämeenlinna

Touko Aalto
kansanedustaja,
Vihreiden varapuheenjohtaja