Ensimmäisenä maana maailmassa Suomi päätti tarjota koululaisille maksuttoman kouluruoan. Keskellä sota-aikaa, vuonna 1943, säädettiin laki kouluruoan tarjoamisesta koululaisille maksutta.  Päätöksellään eduskunta määräsi kansakoulut tarjoamaan koululaisille lämpimän lounaan.

Tällä viikolla koulut ovat sulkeneet ovensa. Maa on poikkeustilassa ja suuri osa koululaisista käy koulua kotona. Opettajat tekevät parhaansa antaessaan oppilaillaan tehtävät, etäopetusta ja henkilökohtaista ohjausta.

Monet kunnat ovat tehneet esimerkillisiä linjauksia kouluruoan tarjoamisesta. Tämä tehdään tinkimättä lasten ja kaikkien kansalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Me tiedämme, että osalla Suomen lapsista koululounas on päivän ainoa lämmin ateria. Poikkeusoloissa on huolehdittava tukea tarvitsevista. Yksikään lapsi ei saa nähdä nälkää.

Kannustamme kuntia pitämään huolen lasten kouluruokailusta myös poikkeusolosuhteissa. Niin olemme tehneet aiemmin, niin on tehtävä nytkin. Kuntien vastuulliseen toimintaan on luottaminen.

Mirka Soinikoski

Kansanedustaja, Itlan valtuuskunnan pj.

Tuomas Kurttila

Toiminnanjohtaja, Itlan hallituksen pj.

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla lanseerasi yhdessä  Ensi- ja turvakotien liiton, Lastensuojelun Keskusliiton, Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Marttaliiton, Tiina ja Antti Herlinin säätiön ja Tradekan kanssa ”Jokaiselle lapselle lounas” -kampanjan, jonka avulla toimitetaan ruokakasseja vähävaraisille perheille poikkeustilan aikana. Lue lisää kampanjasta täältä.