Tällä viikolla Kanta-Hämeen hyvinvointialue aloitti vihdoin virallisesti toimintansa, kun aluevaltuusto kokoontui tiistaina ensimmäistä kertaa koolle. Kokouksessa tehtiin valinnat luottamuspaikoista. Minä sain kunnian tulla valituksi aluehallitukseen, joka on pääkallopaikka uuden hyvinvointialueen toiminnan käynnistämisessä.

Aluehallituksessa teen kaikkeni, jotta kaikissa Kanta-Hämeen kunnissa pääsee sujuvasti ja nopeasti terveydenhuollon palvelujen piiriin, henkilöstöpula ratkaistaan, kotihoidon palvelut turvataan ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin panostetaan. Kanta-Hämeen hyvä sote tehdään yhdessä ja työhön on ryhdytty kädet olkapäitä myöten savessa.

Vihreiden ryhmä on pieni, mutta pippurinen. Ensimmäinen aluevaltuuston kokous osoitti, että osaamisellamme on paljon kysyntää aluevaltuustossa. Lisäksi olemalla aloitteellinen ja yhteistyökykyinen pystymme olemaan kokoamme huomattavasti suurempi. Tällä ryhmällä on hyvä edetä kohti uusia haasteita!

Eduskunnassa puhututti etenkin energiantuonti Venäjältä, josta vihreät ovat pitäneet varoittavia puheenvuoroja jo pitkään. Suomen raakaöljystä peräti 80 prosenttia on peräisin Venäjältä. Näin voimakas riippuvuus yhden valtion energiantuonnista on vaaraksi Suomen huoltovarmuudelle ja kokonaisturvallisuudelle.

Siksi meidän on irrottauduttava mahdollisimman pian fossiilitaloudesta ja siirryttävä uusiutuviin energiamuotoihin. Kirjoitin aiheesta myös viime viikonloppuna ilmestyneessä kolumnissa. Aihe nousi esille myös eduskunnan ylimääräisellä kyselytunnilla, joka oli keskiviikkona pyhitetty vain ulko- ja turvallisuuspolitiikalle.

Energiapolitiikan ohella vihreät kantoivat huolta ukrainalaisten ja muiden pakolaisten mahdollisuuksista hakea turvapaikkaa Suomesta. Vaadimme, että Suomen on varauduttava pakolaisten vastaanottamiseen ja tarjottava erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Sisäministeri Mikkosen (vihr.) mukaan näitä vaihtoehtoja tutkitaan tarkasti ja olemme valmiita auttamaan Suomeen saapuvia pakolaisia.

Lisäksi osallistuin istuntoviikon lopuksi Ulkopoliittisen instituutin järjestämään webinaariin, jossa keskusteltiin Venäjän hyökkäyksen vaikutuksista Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Itse nostin keskustelusta esille kolme tärkeää huomiota: 1) avoin ja tietopohjainen keskustelu on osa kansakunnan resilienssiä, 2) pienen valtion on oltava ketterä, aloitteellinen ja omattava kykyä reagoida muuttuviin tilanteisiin, sekä 3) Suomen on ylläpidettävä hyviä ja monipuolisia kansainvälisiä ja sotilaallisia suhteita.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ohella otimme tällä viikolla eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmän kanssa kantaa lastensuojelun jälkihuollon heikkoon tilanteeseen ja vaadimme lastensuojelun jälkihuollon uudistamista. Jälkihuoltoa on kehitettävä niin, että 18 vuotta täyttävällä nuorella on tukenaan aina yksi entuudestaan tuttu aikuinen, jonka kanssa hän voi opetella itsenäisyyttä täysi-ikäistymisen jälkeen. Koko tiedotteen pääsee lukemaan blogistani.

Viikon päätti hyvät uutiset ympäristöministeriöstä: Suomen ensimmäinen pölyttäjästrategia on valmistunut! Kansallisen pölyttäjästrategian tavoitteena on vuoteen 2030 pysäyttää mennessä pölyttäjien määrän ja monimuotoisuuden väheneminen. Luonnon- ja viljelykasvien pölytys voidaan turvata vain suojelemalla luonnonvaraisia pölyttäjiä ja käyttämällä tarhattuja pölyttäjiä kestävästi. Strategia vastaa osaltaan tavoitteeseen pysäyttää Suomen luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen.

Pölyttäjästrategia alleviivaa jälleen sitä, kuinka kaikkein pienimmät asiat ovat lopulta kaikkein merkityksellisimpiä. Ilman pölyttäjiä luonnon monimuotoisuus olisi huomattavasti köyhempi ja sillä olisi väistämättömät vaikutukset koko ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Viisaita ajatuksia -korteista valitsin jääkaapin oveen tänään tämän muistuttamaan:

Anna minulle tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita en voi muuttaa,
rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voin,
ja viisautta erottaa nämä toisistaan

– Mirka

PS. Nyt voit tilata uutiskirjeeni eduskunnasta suoraan sähköpostiisi! Uutiskirjeessä kerron uusimmat kuulumiset eduskunnasta, tiedotan tapaamisajoistani, valtiopäivätoimistani ja muista kansanedustajan työhön liittyvistä asioista. Tervetuloa mukaan seuraamaan matkaani Arkadianmäellä!