Viime viikon teemaksi eduskunnassa nousi uusi koronavirus (COVID-19). Kyselytunti pyhitettiin poikkeuksellisesti vain koronavirus-keskustelulle, sillä pääministeri antoi eduskunnalle ilmoituksen Suomen varautumisesta koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen. Pidin vihreän eduskuntaryhmän puheenvuoron, jossa painotin suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän kykyä selvitä koronaviruksen haasteesta ja kansainvälisen yhteistyön merkitystä tartuntatautien torjumisessa. Puheenvuoron voit katsoa täältä.

Koronaan liittyvässä mediamylläkässä tuli myös todettua, että minulla on kunnia olla ensimmäinen vihreä lääkärikansanedustaja. Ylen ykkösaamu kutsui lääkärikansanedustajat terveysraatiin, jossa arvioitiin koronatilannetta Suomessa. Terveysraadin tallenteen voi kuunnella täältä kohdasta 28.00 alkaen. Anestesialääkärit ovat eduskunnassa olleet harvinainen näky, kollega Riitta Jouppila Oulun vaalipiiristä on toiminut kansanedustajana 1983-1995 (ja hän edisti aikanaan naisten oikeutta synnytyskivun lievitykseen Suomessa <3). Finnanest kävi alkuvuodesta haastattelemassa minua Lääkäripäivien yhteydessä ja mukava juttutuokiomme löytyy uusimmasta numerosta.

“Vihreällä eduskuntaryhmällä on vakaa luottamus suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään sekä kansainväliseen koordinaatioon taudin hallitsemiseksi.” 

Jätin maanantaina 24.2. kirjallisen kysymyksen hedelmöityshoitojen yhdenvertaisen saatavuuden turvaamisesta. Jos syntyvyyteen halutaan vaikuttaa, lapsiperheellistymisen esteet on purettava joka sektorilta. Samalla kysyin asianomaiselta ministeriltä, millä aikataululla hallitus aikoo edistää ei-kaupallisen sijaissynnytyksen sääntelymahdollisuuden selvittämistä. Kysymyksen allekirjoittivat lisäkseni Jussi Saramo, Saara Hyrkkö ja Sofia Virta Eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmästä.

STTK julkaisi pamfletin syntyvyyteen liittyvistä taustasyistä. Kyselyn mukaan moni nuori aikuinen epäröi vanhemmuutta ja perheen perustamisen ajankohtaa, huolta aiheuttaa erityisesti toimeentulo ja työelämän epävarmuus. Toimeen on onneksi jo tartuttu – Marinin hallitus sitoutuu ohjelmassaan mm. lapsiperheiden palveluiden parantamiseen, lapsiperheköyhyyden vähentämiseen, lapsiperheellistymisen esteiden poistamiseen sekä työn ja perheen yhdistämisen helpottamiseen.

Eduskuntaviikon aluksi kävin eduskunnan Lasten puolesta -ryhmässä kertomassa Itlan valtuuskunnasta ja eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmästä. On ensisijaisen tärkeää, että eduskunnan erilaiset toimintaryhmät ja verkostot tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään. Näin saavutetaan mahdollisimman suuri hyöty yhteisten tavoitteiden edistämisessä.

Monimuotoiset perheet -verkoston erityisasiantuntija Sara Mäkäräinen esitteli verkoston toimintaa. Yli kolmasosa suomalaisista perheistä on tavalla tai toisella monimuotoisia. Ryhmän tavoitteena on edistää näiden perheiden ja perhesuhteiden huomioimista poliittisessa päätöksenteossa. Siksi on tärkeää, että myös monimuotoiset perheet -verkostolla on saumaton yhteys päättäjiin eri tasoilla.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenet kutsuttiin ensimmäistä kertaa järjestettyyn Meriakatemiaan Katajanokalle, jossa pääsimme tutustumaan jäänmurtaja Sisuun. Myös LNG-murtaja Polaris oli satamassa parkissa. Meriklusterin elinkeinotoimijat esittäytyivät valiokunnan jäsenille ja kuulimme alustukset sinisestä kasvusta sekä Arctian toiminnasta.

Kansanedustajan viikon päätteeksi pääsin lämminhenkiselle vierailulle Helsingin Ensikodille. Edellisestä visiitistä Vallilan ensikodilla on vierähtänyt jo yli 24 vuotta, kun ensimmäinen kummilapseni aloitteli elämäänsä siellä ihanien ammattilaisten tuen turvin. Tietynlainen ympyrä sulkeutui, kun olin nyt ensikodilla kansanedustajan roolissa – samojen teemojen parissa: lapsen oikeudet etusijalla.

Ensikodin vierailulla pääsin myös henkilökohtaisesti kiittämään entistä lapsiasiavaltuutettua, nykyistä Helsingin ensikodin toiminnanjohtajaa Tuomas Kurttilaa hänen tekemästään työstä. Tuomaksen väsymätön työ lasten oikeuksien parissa on antanut myös itselleni varmuutta ja rohkeutta tehdä asioita eri tavalla ja murtaa juurtuneita rakenteita lapsiperhepalveluissa. Yhteistyö Tuomaksen kanssa jatkuu Itlassa, sillä hän aloitti säätiön hallituksen puheenjohtajana vuoden alussa.

Seuraavassa blogissa jatketaan ilmasto-, liikenne- ja ihmisoikeusasioiden parissa.

Kuulumisiin ja hyvää tulevaa Naistenpäivää! 

Mirka