Eilen aamulla saimme herätä järkyttävään uutisaamuun, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Ukrainan kriisi oli toki ollut pääasiallinen keskustelunaihe läpi viikon, mutta silti Venäjän häikäilemättömyys yllätti meidät.

Venäjän sotatoimet eivät kohdistu vain Ukrainaan vaan horjuttavat koko Euroopan turvallisuutta. Nyt tarvitaan viisautta, yhteistyökykyä ja eurooppalaista yhtenäisyyttä, jotta tämä kriisi saadaan ratkaistua. Ukrainalaiset ansaitsevat kaiken tukemme ja solidaarisuutemme.

Venäjälle on selkeästi osoitettava, että sen tekemät sotatoimet eivät ole missään muodossa hyväksyttäviä. Suomen on vakavasti harkittava Rosatom-Fennovoiman ydinvoimalaprojektin keskeyttämistä vastauksena Venäjän toimille. Annoin aiheesta lausunnon myös Hämeen Sanomille.

NATO-jäsenyyteen olen jo aikaisemmin vastannut myönteisesti, että turvallisuustilanteen muuttuessa Suomen olisi lunastettava NATO-optionsa. Nyt tämäkin skenaario vanheni yhden aamuyön aikana ja Suomessa on korkea aika käydä laajaa keskustelua suhteestamme NATOON. Kansalaisaloite kansanäänestyksestä kerää nimiä vauhdilla ja ylittänee 50 000 nimen rajan viikonlopun kuluessa.

Ukrainan kriisikään ei pysäyttänyt eduskunnan arkea. Kriisin kiristyessä päivä päivältä hallitus vastasi alkuviikosta opposition välikysymykseen bensan ja energian hinnan noususta. Ihmisillä on aito huoli energian ja bensan hinnan noususta ja se on otettava vakavasti. Kukaan ei saa syrjäytyä tai joutua köyhyyteen perustarpeiden, kuten lämmityksen tai liikkumisen, kallistuneen hinnan vuoksi. Ilmastotoimien tekemättä jättäminen ei kuitenkaan ole vaihtoehto, sillä ilmastonmuutoksella olisi vakavia taloudellisia ja inhimillisiä seurauksia. Sotatilanne Euroopassa muuttaa tilannetta entistä huonompaan suuntaan ja irtautuminen (Venäjän) fossiilisista polttoaineista on entistä tärkeämpää nyt.

Hallituksen valmistelema energiatukipaketti noudattaa reilun muutoksen periaatetta, jossa samaan aikaan sekä hillitään ilmastonmuutosta että torjutaan alueellista ja taloudellista eriarvoistumista. Avasin energiatukipaketin sisältöä enemmän viime viikon viikkoblogissa ja näiden toimien tärkeyttä alleviivasin täysistuntokeskustelussa.

Lisäksi täysistunnossa käsiteltiin tällä viikolla seksuaalirikoslain kokonaisuudistusta sekä kuluttajansuojalakia, joiden kummankin uudistaminen parantaa heikommassa asemassa olevien asiaa. Seksuaalirikoslain uudistus on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa Suomessa suostumus seksiin asetetaan seksuaalirikoslain keskiöön.

Lakiesitys ei korjaa kaikkia ongelmia, mutta parantaa silti merkittävästi uhrin oikeusturvaa. Aikaisemmin raiskauksesta tuomitseminen on vaatinut väkivallan uhkaa tai uhrin tunnistamisen avuttomaksi tilanteessa. Jatkossa keskeistä on se, tapahtuiko seksuaalinen toiminta yhteisymmärryksessä. Tämä on valtava asenteellinen ja periaatteellinen muutos rikoslakiin. Samalla raiskaustuomioita kovennetaan etenkin lapsiin kohdistuvissa tapauksissa.

Kuluttajansuojalaissa puolestaan tehostetaan koti- ja puhelinmyynnin valvontaa ja sääntelyä, joilla halutaan puuttua suoramyynnin epäselviin tilanteisiin. Jatkossa puhelinmyyjän olisi puhelun jälkeen toimitettava tekemänsä tarjous kuluttajalle tavalla, josta käy selkeästi ilmi tehty tarjous ja sitoumus. Jos kuluttaja ei hyväksy puhelinmyynnin jälkeen tehtyä tarjousta, raukeaa puhelinmyynnissä tehty sopimus.

Muutokselle on suuri tarve, sillä liian usein puhelinmyynnissä asiakkaalle ei ole täysin selvää kuvaa kaupiteltavasta tuotteesta. Sääntelyn lisäämiselle on myös vahva kansan tuki, sillä peräti 80 prosenttia suomalaisista on tutkimuskyselyiden mukaan halunnut lisärajoittaa puhelinmyyntiä. Nyt tähän toiveeseen vastataan.

Vaikka eduskunta on palaamassa kohti normaalia, näkyy korona-aika edelleen vierailijoiden vähäisenä määränä. Tähän on toivottavasti tulossa pian muutos rajoitusten hellittäessä maaliskuun alussa. Vihreät ovat aloittamassa tuhannen tapaamisen kiertuetta, jonka aikana tapaamme ihmisiä, yrityksiä ja järjestöjä ympäri Suomea. Odotan tätä kiertuetta jo innolla ja toivottavasti pääsen raportoimaan tapahtumista myös tänne. Jos sinulla on asiaa, ota rohkeasti yhteyttä ja kutsu minut kylään.

Ukrainan kriisi on jälleen osoittanut sen, että maailman tilanne voi muuttua silmänräpäyksessä. Korona on koetellut koko maailman jaksamista ja nyt tarvitaan kaikki keinot resilienssin sekä tulevaisuuden uskon varjelemiseen. Pidetään toisistamme huolta, keskitytään synkän tilanteen keskellä pieneenkin valoon ja toivon kipinöihin.

Toivon koko sydämestäni, että löydämme nopeat keinot sodan pysäyttämiseksi.

Ajatukseni ovat ukrainalaisten luona,
Mirka