Huh, olipahan viikko! Ainakaan draamakaarta ja nopeita käänteitä ei ole eduskunnasta tällä kaudella puuttunut. 

Viimeisin käänne saatiin tällä viikolla, kun keskusta irtautui hallitusrintamasta ja alkoi yhdessä oppositiopuolueiden kanssa heikentämään luonnonsuojelulakia. Absurdin tilanteesta tekee se, että keskusta heitti kesken ympäristövaliokunnan kokouksen muut hallituspuolueet ulos kokouksesta neuvotellakseen vain oppositiopuolueiden kanssa. Keskusta siis käänsi kirjaimellisesti selän muille hallituspuolueille.

Koko hallitustyöskentely perustuu luottamukseen siitä, että yhdessä sovituista asioista pidetään kiinni. Jos tätä luottamusta ei ole, käy hallitustyöskentely todella vaikeaksi. Tätä painotin myös YLE:n haastattelussa. Keskusta on perustellut pettämistään mm.sillä että uhanalaisten luontotyyppien luetteleminen vaarantaisi metsänomistajien omaisuudensuojan ja heikentäisi metsäteollisuuden investointihaluja. 

Luontokadon estäminen on ihan kaikkien velvollisuus. Ihmislaji on jo riittävästi riistänyt tämän planeetan luonnonvaroja ja jättänyt luonnon siivottomaan kuntoon. Maanomistajalla on mielestäni korostettu velvollisuus huolehtia luonnosta ja sen tilasta. Tämä lakiesitys oli aivan kohtuullinen ja sen oli kaikki hallituspuolueet kuitanneet.

Edes metsäteollisuus itse ei tunnista näitä keskustan levittämiä perättömiä uhkakuvia. Myös lakia valmistellut ympäristöministeriö on todennut, ettei uhanalaisten luontotyyppien luetteleminen laissa heikentäisi maanomistajien omaisuudensuojaa, eikä suojelu ilman korvausta maanomistajille olisi mahdollista. Luonnolta ei paljon ole kysytty sopimusosapuolena sopimusehdoista, jatkossa toivottavasti on toisin.

Jos metsänomistaja hoitaa omaisuuttaan niin, että se lisää uhanalaisia lajeja/luontotyyppejä tai avohakkuilla muuttaa vanhan metsän ns. puupelloksi – niin kyllä siinä mielestäni sivutuotteena syntyy vastuu suojelutoimista ja luonnon ennallistamisesta. Luonnon arvoa ei voi vain ulosmitata maanomistajan tilille. Kyse on paljon laajemmasta asiasta. 

Tiistain ylimääräisessä ryhmäkokouksessa päätimme täten vaatia aikalisää hallitustyöskentelyyn kunnes viisikon johtajat ovat istuneet saman pöydän ääreen. Vihreät ovat sitoutuneet hallitustyöskentelyyn, mutta odotamme samaa myös muilta. Siksi viisikon on perattava hallituksen toimintakyky huolellisesti läpi, luottamusta on rikottu tyrmistyttävällä tavalla ja se on korjattava. Vastuu toimiensa seurauksista on keskustalla. 

Hallituksen toiminta- ja yhteistyökyky on aivan keskeistä vallitsevan maailmantilanteen myllerryksessä. Venäjän hyökkäyssota ja sen aiheuttama energiakriisi ja inflaatio edellyttävät toimintakykyistä hallitusta. Myös siksi aikalisän ottaminen nyt on tärkeätä. Jopa Maaseudun Tulevaisuus älähti tämän viikon tapahtumista. 

Eduskunta käsitteli tällä viikolla opposition vaihtoehtobudjetteja normaaliaikataulun mukaisesti. Perussuomalaisten varjobudjetti ei tarjonnut yllätyksiä: persut leikkaisivat maahanmuutosta, kehitysavusta ja YLE:n rahoituksesta (!?) eli kaikista niistä toiminnoista, jotka näinä epävarmoina aikoina vahvistavat kriisinkestävyyttämme ja turvaavat demokratiaa sekä oikeusvaltioperiaatteen toteutumista. 

Kokoomus puolestaan tarjoili varjobudjetissaan tuttuja teemoja: veroalennuksia, joita kompensoitaisiin leikkaamalla hallinnosta ja sosiaalietuuksista – etenkin asumistuesta. Kummatkin leikkauskohteet tuntuvat olevan kokoomukselle taikahattu, josta voi vain tempaista väljyyttä valtion budjettiin. Kokoomuksen ehdotuksessa asumistuen leikkaus koskisi mahdollisesti myös opiskelijoita, jotka jo valmiiksi kituuttavat pienillä tuloilla.

Eduskuntatyön ulkopuolella aikaa ovat vieneet niin aluehallituksen ja -valtuuston kokoukset, joissa pöydällä ovat olleet hyvinvointialueen ensimmäinen talousarvioesitys. Kyse on tärkeästä ja isosta asiasta, nyt luodaan suuntaviivat hyvinvointialueiden tulevaisuudelle. Joulukuun talousarviokokouksessa hyväksytään yksikertaistettuna annetut eurot, jotka siis siirtyvät sekä luovuttavista kunnista että valtiovarainministeriön kirstusta. Keväällä edessä on tiukemmat neuvottelut, kunhan euromäärät ja kaikki siirtyvät kokonaisuudet on kammattu läpi yhdeksi kokonaisuudeksi. Olen sanonut tämän aiemmin ja sanonpa vielä kerran: olisipa Kanta-Hämeessä löydetty yhteinen tahtotila maakunnallisen soten rakentamiseen jo muutama vuosi sitten. Mutta nyt se on sitten tehtävä joten ei muuta kuin lusikka kauniisti käteen ja hommiin. 

Aluehallituksen jäsenyys päättyy omalta osaltani tämän vuoden loppuun, koska nykylaki ja osa sen tulkinnoista rajaa henkilöstön kokonaan ulos aluehallituksesta. Annoin tästä haastattelun myös Hämeen Sanomille. Lain mukaan hyvinvointialueiden palkkalistoilla olevat henkilöt eivät voi olla aluehallituksen jäseniä. Saamani palautteen mukaan eri puolilla Suomea kismittää se, että hyvinvointialueiden henkilöstö on esteellinen aluehallitukseen, mutta yksityisen sektorin työntekijät eivät. 

Tämä on yksi hyvinvointialueita koskeva sudenkuoppa, johon seuraavalla hallituskaudella pitää luoda selkeämmät ja reilummat pelisäännöt. Ei voi olla niin, että julkisen puolen työntekijät rajataan ulos päätöksenteosta. Ratkaisuvaihtoehtoja on monia, mutta tällä vaalikaudella korjausliikkeelle ei valitettavasti löytynyt halukkuutta kaikista hallituspuolueista. 

Onneksi viikkoon mahtui myös valonpilkahduksia. Lakivaliokunnassa saimme valmiiksi lausunnon translaista, urakka oli melkoinen mutta se hoitui sovitussa aikaikkunassa. Seuraavaksi odotamme sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä, jonka jälkeen lakiesitys palaa täysistuntoon. Laki ei ole täydellinen, mutta se on askel oikeaan suuntaan ja parantaa transihmisten itsemääräämisoikeutta.

Lisäksi valoa arkeen toi Hämeenlinnan seudun vihreiden vierailu eduskuntatalolla. Ehdimme nauttia jouluglögit ryhmähuoneella ja keskustelimme viime päivien poliittisista käänteistä. Lopuksi ohjelmassa perinteinen kierros eduskuntatalossa, joka on joulukuussa kauniisti koristeltu – myös joulukuusi on jo tuotu eduskuntatalon valtiosaliin.

Kevään aikana pyrimme järjestämään lisämahdollisuuksia vierailuille. Meillä on varattuna ainakin kaksi isompaa vierailuaikaa ja niihin ovat tervetulleita kaikki eduskunnassa vierailuista kiinnostuneet. Jos virallinen vierailu eduskuntatalossa kiinnostaa, ota yhteyttä lähimpään vihreään paikallisyhdistykseen ja saat lisätietoa kampanjakevään tapahtumista. Nyt lähden vielä sovittamaan linnanjuhlapukua viimeistä kertaa ennen juhlia, hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! 

-Mirka