Eduskunnassa keskusteltiin tiistaina 24.3. hallituksen esittämästä lisätalousarviosta, joka sisältää historiallisen suuren talouspaketin koronaviruksen aiheuttaman vaikean tilanteen paikkaamiseksi. Pidin keskustelussa puheenvuoron, jonka voit lukea kokonaisuudessaan alta:
 
”Kun valmiuslaki otettiin viime viikolla käyttöön, todettiin tässä salissa monessa puheenvuorossa, että poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia. Nyt käsittelyssä oleva lisätalousarvio on yhdessä aiemmin julkistettujen koronatoimien kanssa yksi Suomen historian suurimmista talouspaketeista, jonka myötä koronakriisin hoitamiseen panostetaan yhteensä 15 miljardin euron edestä. Voidaan siis todeta, että nyt myös talouden osalta on otettu poikkeukselliset toimet käyttöön meillä Suomessa.
 
Täällä on tänään nostettu monia näkökulmia, jotka on syytä pitää päätöksenteon keskiössä myös poikkeusoloissa, sillä juuri poikkeusoloissa yhteiskunnan toimintakyky punnitaan. Koronakriisi nostaa hyvinvointivaltion perusarvot suurempaan arvoon kuin ehkä koskaan aiemmin. Kukaan ei saa pudota tyhjän päälle keskellä pandemiaa, ja siksi onkin tärkeää, että lisätalousarvio sisältää panostuksia erityisesti heikoimmassa asemassa oleville. Erityisryhmät ja heikoimmassa asemassa olevat on huomioitava myös, kun kunnissa toteutetaan poikkeusolojen palveluja.
 
On selvää, että kenenkään hoito ei saa jäädä rahapulasta kiinni. Kiireellisimmät toimet kohdistuvat nyt suojavarusteiden riittävyyden turvaamiseen ja testauskapasiteetin lisäämiseen. Lisätalousarvio sisältää 400 miljoonan euron edestä suoria panostuksia niin sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon kuin työpaikkojen säilyttämiseen. Nämä toimet ovat välttämättömiä, jotta kaikki saadaan pidettyä mukana myös kriisin aikana. Sosiaaliturvaan on tulossa seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi lukuisia helpotuksia: byrokratiaa puretaan ja sosiaaliturvan ehtoja tulkitaan mahdollisimman joustavasti.
 
Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä toimii nyt poikkeuksellisen kovan paineen alla, ja terveydenhuollon ammattilaiset ympäri maata venyvät uskomattomiin suorituksiin. Haluan tässä kiittää kaikkia eturintaman puurtajia niin soten kuin opetustoimen puolella. Nyt jos koskaan on ensiarvoisen tärkeää varmistaa sote-puolelle kaikki sen tarvitsemat resurssit. Hoitajia ja lääkäreitä perehdytetään uusiin tehtäviin parhaillaan, jotta etenkin tehohoitopaikkojen määrää voidaan tarvittaessa lisätä. Muut sairaudet eivät katoa mihinkään. Samaan aikaan kaikki kiireellinen avuntarve, sairastumiset ja onnettomuudet hoidetaan koronatoimien rinnalla.
 
Hyvä uutinen on se, että meistä ihan jokainen pystyy omalta osaltaan vaikuttamaan tehohoitopaikkojen ja terveydenhuollon resurssien riittävyyteen noudattamalla nyt määräyksiä ja ohjeita tiukasti. Mitä vähemmän uusia tartuntoja syntyy, sitä vähemmän myös vakavia sairastumisia ilmenee. Tämä vaatii nyt ihan jokaiselta yhteisen vastuun kantamista. Pidetään siis huoli omasta ja toisten hyvinvoinnista noudattamalla annettuja ohjeita.
 
Meidän on hyvä muistaa, että akuuttien toimien lisäksi on koko ajan varauduttava myös kriisin jälkeiseen aikaan. Sekin aika koittaa vielä. Koronaviruksen jättämiä jälkiä hoidetaan pitkään. Tämä lisätalousarvio on hyvä alku, mutta lisää talouspaketteja tarvitaan esimerkiksi kuntien taloustilanteen paikkaamiseen.”