Tammikuu on siitä mukava kuukausi, että päivien pitenemisen huomaa yhä selkeämmin. Välillä pääsee jopa lähtemään töistä niin, että auringon viimeiset säteet vielä näkyvät taivaanrannassa! Vaikka vaalikauden loppu tuo mukanaan oman hektisyytensä, antaa lisääntynyt auringonvalo voimaa ja energiaa työpäiviin – kohti kevättä mennään!

Menneellä työviikolla ilahdutti erilaiset vierailut, joista saa aina paljon lisäeväitä eduskuntatyöhön. Tiistaina vierailin Ruskeasuon Valteri-koulussa, joka on osa valtakunnallista oppimis- ja ohjauskeskusverkostoa. Valteri-koulu tarjoaa monipuolisia palveluita lapsille, jotka tarvitsevat tehostettua ja erityistä tukea päiväkodissa tai koulussa. 

Koulun oppilaat ja tukijakso-oppilaat opiskelevat luokkaryhmissä, jotka on muodostettu ikäryhmittäin. Luokan ohjauksesta vastaa opettajan ja ohjaajan kanssa moniammatillinen tiimi, johon voi kuulua esimerkiksi puheterapeutti, fysioterapeutti ja toimintaterapeutti. Eri tukimuodot muodostavat eheän ja yksilöllisen kokonaisuuden, joka tukee lapsen oppimista, kuntoutumista ja toimintakykyä. 

Koulussa oppilas voi opiskella esi- tai perusopetuksessa ja Valterin kouluja on myös Mikkelissä, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Oulussa. Kiitos Ruskiksen työntekijöille kiinnostavasta vierailusta ja että sain tulla tutustumaan toimintaanne! Keskustelua olisi voinut jatkaa pidempääkin :)

Kansanedustaja, kirjailija ja pitkän linjan vihreä vaikuttaja Satu Hassi vieraili keskiviikkona Hämeenlinnan kirjastossa, jossa hän piti luennon “Maailman muuttaminen, lyhyt oppimäärä”. Yleisöä oli kivasti paikalla kuuntelemassa pitkäaikaisen vaikuttajan ajatuksia menneestä, tulevasta ja siitä, mitä keinoja meillä on käytössämme ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja miksi se on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Luento oli erinomainen muistutus siitä, miksi olen aikanaan mukaan politiikkaan lähtenyt ja mihin meitä vihreitä tarvitaan kaikissa pöydissä. Kiitos Satu, kun vierailit meillä Hämeenlinnassa!

Myös eduskunnassa oli mielenkiintoisia tapaamisia. Eduskunnan Suomi-Italia ystävyysryhmän puheenjohtajana minulla oli kunnia tavata keskiviikkona Suomen Italian suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg, jonka kanssa keskustelimme Italian poliittisesta tilanteesta ja siitä, minkälaisia vientimahdollisuuksia Italia voisi Suomelle tarjota. Ehdimme napata yhteiskuvan suurlähettilään ja kansanedustajakollegan Arto Pirttilahden kanssa ennen kuin piti jo kipittää täysistuntoon äänestämään. (viikkoblogin kansikuva)

Myöhemmin keskiviikkona tapasin Hämeenlinnan Asunnot Oy:n, Kouvolan Asunnot Oy:n ja Kuntaliiton asiantuntijoita maakuntakeskusten ja muiden ”ei-MAL-alueiden” asumisen haasteista. He olivat aiheellisesti huolissaan keskisuurten kuntien vuokrataloyhtiöiden ja asukkaiden tulevaisuudesta. 

Tällä hetkellä kaupunkien omistamilla vuokrataloyhtiöillä on suuri korjaustarve, mutta rahoitusta korjaustarpeille on yhä vaikeampi saada. Vaikeuskerrointa lisää se, ettei ARA myönnä rahoitusta uusille rakennuksille kaupunkien ydinkeskustoihin, vaikka se olisi tiivistyvän kaupunkirakenteen ja suomalaisten ikääntymisen valossa järkevää. Jos vuokrataloyhtiöiden rahoitukselle ei löydetä ratkaisua, vaarana on asuntojen rapistuminen, kun tarpeellisia peruskorjauksia ei pystytä tekemään. 

Tärkeä ja vakava aihe, jonka niin kunnat kuin seuraava hallitus joutuvat ratkaisemaan. Yksi keino olisi muuttaa ARA-rahoituksen kriteereitä joustavammaksi, jolloin uusien asuntojen rakentaminen tulisi mahdolliseksi.

Muuten eduskunnassa oli ehkä tavallista rauhallisempi viikko? Translaki puhututti edelleen, kun perussuomalaiset ja kd latelivat suullisella kyselytunnilla asiattomia väitteitä transihmisten motiiveista ja heidän oikeudesta omaan kehoonsa. Ensi viikolla jatketaan, kun vielä tiistaina 2.käsittely ja sitten päästään äänestämään keskiviikkona. 

Kaikille vielä muistutuksena, että translaki ei ole keneltäkään muulta pois. Se antaa transihmisille vapauden toteuttaa omaa sukupuoltaan ja olla oma itsensä. Translaki ei myöskään vapauta ketään hyvistä käytöstavoista eikä toisten ihmisten oikeuksien kunnioittamisesta. Vessoissa ja pukuhuoneissa voi jatkossakin käydä huoletta. Ärähdin tästä twitterissäkin. Monessa maassa vessa- ja pukuhuonekäytännöt on jo ratkaistu sujuvasti edistyksellisen translain myötä, uskon että me Suomessakin pystymme siihen. Toisaalta samaan aikaan ällistyttää keskustelun taso, vessa- ja pukuhuonerauha on sanomattakin selvää – kaikille sukupuolille. Hyvää pohdintaa aiheesta esim täällä.

Toinen viikon puheenaiheista oli Ähtärin pandat, jolle ministeri Saarikko oli alustavassa lisätalousarviossaan ehdottanut jopa viiden miljoonan euron(!) rahoitusta. Tässä taloustilanteessa esitys oli täysin vastuuton ja siis puhdasta keskustan aluepoliittista peliä. Onneksi esitys saatiin ainakin julkisuuden mukaan vedettyä pois. Ikävintä tämä on tietenkin pandoille, jotka ovat täysin syyttömiä Ähtärin eläintarhan ahdinkoon. Ensisijainen kysymys kuitenkin lienee se, oliko pandoja tarve tuoda alunperinkään Suomeen ja miksi matkailun edistämistoimia ei ole tehty riittävästi tähän asti?

Viikon kolmas julkista porua aiheuttanut asia oli VM ja  LVM yhteinen selvitys suurten ratahankeyhtiöiden ilmasto- ja talousvaikutuksista. Selvitys antoi kylmää kyytiä Tampere-Helsinki -oikoradalle eli ns. “metsäradalle”, joka selvityksen mukaan olisi sekä taloudellisesti kannattamaton että ilmastolle kuormittava. Tämähän ei ketään Hämeessä yllättänyt, vaan vahvistaa aiemman selvityksen tuloksia. Suurten ratahankkeiden sijaan tarvitsemme panostuksia nykyraiteisiin ja lisää kaksoisraiteita Suomeen, joiden avulla kulkunopeuksia ja -tiheyksiä voitaisiin pääradalla lisätä. Kirjoitimme junaliikenteen mahdollisuuksista mielipidekirjoituksen vihreiden varapuheenjohtajan Hanna Holopaisen kanssa Etelä-Suomen Sanomiin.

Viikon suurin yllätysuutinen taisi kuitenkin olla Emma Karin ilmoitus jättää eduskunta. Törmäsin Emmaan uutisen jälkeen eduskunnan kuppilassa ja halasin kunnolla! Emma on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran politiikassa ja vihreässä liikkeessä. Hän on aina ollut tinkimättömästi luonnon ja eläinten puolella, ja viimeisteli ministeripestinsä aikana uuden luonnonsuojelulain, jota voidaan pitää yhtenä tämän hallituskauden isoista voitoista luontokadon pysäyttämiseksi Suomessa. Kiitos Emma työstäsi luonnon puolesta ja kiitos siitä tavasta, miten keväällä 2019 otit ryhmyrinä vastaan uudet ensimmäisen kauden vihreät kansanedustajat <3

Toivottavasti viikonloppuna saadaan nauttia auringosta ja hyvästä ilmasta. Vaaleihin on aikaa yhdeksän viikkoa, joten kalenteri alkaa hiljalleen täyttymään  erilaisista vaalitapahtumista. Toivottavasti näemme kevään aikana paneeleissa ja tilaisuuksissa!

Mirka