Eduskunnassa käsiteltiin perjantaina 26.3. hallituksen esitystä laiksi vuoden 2021 kuntavaalien siirtämisestä.

”Arvoisa rouva puhemies! Välttämättömyydestä puheen ollen on aivan välttämätöntä lopettaa valeuutisten ja salaliittoteorioiden levittäminen tässä salissa. On erittäin valitettavaa nähdä edustaja salissa viikosta toiseen ilman maskia.

Ja mitä hybridistrategiaan tulee, niin sehän toimi hyvin kansainvälisestikin vertaillen. Suomi on onnistunut koronan torjunnassa hyvin. Meillä on uusi yhteinen tavoite: katkaista muuntoviruksen leviäminen Suomessa. Se vaatii päättäväisiä toimia joka alueella. Perustoimet ovat edelleen koko maassa samat. Ne viisi valttia ovat tulleet tutuiksi meille kaikille kuluneen vuoden aikana.

Jokapäiväiset toimet ihmisten arjessa ratkaisevat sen, miten tässä koronapelissä käy. Tilanteet muuttuvat nyt nopeasti, ja on oltava hereillä. Nyt on tukittava kaikki reitit viruksen etenemiseltä. Esimerkit Rauman telakalta ja rakennustyömailta ovat osoittaneet, mitä tapahtuu, jos koronatoimista tingitään työpaikoilla. Nyt ei ole aika tinkiä koronatoimista, vaan nyt on aika tarkistaa arjen käytännöt entistä turvallisemmiksi.

Salaliittoteorioita vastaan meillä ei valitettavasti ole rokotetta

Koronatilanne Suomessa on vakava. Vakavampi, kuin vielä koskaan tähän mennessä, aivan kuten kollega Linden aiemmin kuvasi. Muuntovirus tarttuu herkemmin kuin aiempi viruskanta. Virus muuntuu kotoperäisesti täällä liikkuessaan ihmisestä toiseen.

Muuntovirusten aiheuttama tautimuoto on vaikeampi ja se näkyy jo teho-osastojen täyttöluvuissa eri puolilla Suomea. Kuntavaalit päätettiin siirtää kesäkuulle, koska virusvariantit muuttivat koronapelin sääntöjä. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä päätyi tähän ratkaisuun esitettyjen asiantuntija-arvioiden pohjalta.

Perustuslakivaliokunnan mietintö asiassa on yksimielinen. Valiokunta pitää erityisen tärkeänä sitä, että vaalit pystytään järjestämään vaarantamatta ihmisten terveyttä ja siten, että kaikki äänioikeutetut voivat tosiasiallisesti käyttää äänioikeuttaan.

Karanteeniin määrättyjen ja eristykseen määrättyjen suomalaisten äänioikeus on turvattava. Vaalien terveysturvallisuus on varmistettava kaikin keinoin. Vapaat vaalit ovat demokratian peruspilari ja kriisiaikana sen merkitys korostuu.

Koronarokotteen on saanut jo yli 800 000 suomalaista ja määrä kasvaa nyt 100 000 rokotteen viikkovauhdilla. Salaliittoteorioita ja valeuutisia vastaan meillä ei valitettavasti ole rokotetta.

Arvoisa rouva puhemies, ministeri Henrikssonilla on vihreän eduskuntaryhmän luottamus.”