Eduskunnan kylätoimintaverkosto ja Suomen kylät ry järjestivät yhteistyössä verkkoseminaarin, jossa käsiteltiin monipaikkaista Suomea sekä Suomen kylien tulevaisuutta. Webinaarissa kuultiin loistavia alustuksia niin citymaalaisista, kestävästä kehityksestä kuin monipaikkaisuuden käytännön esimerkeistä. Minulla oli ilo osallistua kylätoimintaverkoston jäsenenä tilaisuuteen ja välittää vihreän eduskuntaryhmän terveiset Suomen kyliin:

”Pendelöin Hämeenlinnan ja Helsingin välillä, eli minut voi citymaalaiseksi myös laskea. Kotikaupunkini on Suomen 6. suurin mökkikunta (kesämökkejä yli 8 400, jäimme Savonlinnan taakse vain muutamalla kymmenellä mökillä tänä vuonna) – joten monipaikkaisuus ilmiönä on puhuttanut paljon myös meilläpäin.

Kylissä osallisuus ja yhteisöllisyys on rikkaus. Lasten ja perheiden kannalta turvallisuutta tuo arvokas koko kylä kasvattaa -asenne, jota myös kaupungeissa ja kortteleissa tarvittaisiin nykyistä enemmän sekä lapsiperheiden että ikäihmisten turvaksi. Lähikoulujen puolustaminen sai myös minut lähtemään mukaan eduskunnan kylätoimintaverkostoon.

Vihreät haluavat, että palveluverkot kaiken kokoisissa kunnissa toimivat hyvin – kaikissa elämänvaiheissa. Oli hienoa kuulla, että lasten vuoroasuminen ja omaishoito nostetaan mukaan monipaikkaisuudesta puhuttaessa. Perheiden monimuotoisuus pitäisi tunnistaa nykyistä paremmin kuntien palveluja suunniteltaessa myös sote-uudistuksessa ja liikenteen palveluissa.

Kunnan infran pitää mahdollistaa sekä lähi- että etätyö. Tarvitsemme toimivia matkaketjuja ja riittäviä tietoliikenneyhteyksiä ympäri Suomen.

Digiloikan lisäksi tarvitsemme ketteriä face to face -palveluja jatkossakin. Kaikki eivät ole digipalvelujen piirissä ja toisaalta yhä useampi käyttää vain digipalveluja.

Viimeistään koronakevään aikana katse kääntyi suurista kaupungeista maakunta- ja seutukeskuksiin, joiden pito- ja vetovoima nousi aivan uudelle tasolle.

Uskallan sanoa, että kylien tulevaisuus näyttää valoisammalta kuin aikoihin.”

– Mirka Soinikoski, vihreiden kansanedustaja Hämeestä