Yle kävi haastattelemassa ensimmäisen kauden edustajia kuppilassa ja julkaisi artikkelin sopivasti mediataitoviikon alkuun. Sitaattini show-painista napattiin jutun otsikkoon “Uudet kansanedustajat työstään: Istuntosali kuin show-painiareena, valtaa käytetään valiokunnissa.

Viikko Helsingissä alkoi innostavissa tunnelmissa, kun eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmä kokoontui toista kertaa. Ryhmä on saavuttanut suuren suosion niin kansanedustajien kuin eduskunnan työntekijöiden keskuudessa. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry ja Sateenkaariperheet ry esittelivät kokouksen aluksi toimintaansa. Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite tukea tahattomasti lapsettomien perheellistymistoiveita eri keinoin ja turvata hedelmöityshoitojen yhdenvertainen saatavuus.

Eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmä toivookin seuraavaksi näkevänsä konkreettisia toimenpiteitä kohti tavoitteiden saavuttamista. Lasta toivovien lapsettomuuteen on mahdollista vaikuttaa, mutta se edellyttää panostuksia hedelmöityshoitojen saatavuuteen. Hedelmöityshoitoon pääsyä joutuu edelleen jonottamaan sairaanhoitopiiristä riippuen useita kuukausia. Jos lasten syntyvyyteen halutaan vaikuttaa, niin resurssit kannattaisi suunnata sinne, missä lapsia jo toivotaan. Ryhmän kannanoton voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Tiistaina vietettiin kansainvälistä 112-päivää ja myös eduskunnan pääaulassa ja puhemiehenaukiolla järjestettiin päivään liittyvää ohjelmaa. Päivä on aiemmin tuttu sairaalatyöstäni, mutta nyt pääsin kokeilemaan jotain ihan uutta. Hyppäsin nimittäin pelastajan saappaisiin. Haalarit eivät varsinaisesti olleet vapaana kokeiltaviksi, mutta Helsingin pelastuslaitos myöntyi ystävällisesti pyyntööni päästä testaamaan pelastajan varusteita. Noin 30 kilon edestä varusteita päälläni totesin, että näissä ei kyllä ryhmähuoneelle vitoskerrokseen lähdetä. 

Itla ja eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta järjestivät tilaisuuden Näyttö ensin: lapsille ja nuorille suunnatun psykososiaalisen tuen koordinointi, rahoitus ja juurruttamisen tuki tulevaisuuden Suomessa. Tilaisuudessa keskusteltiin psykososiaalisen tuen kansallisesta mallista. Pidin Itlan valtuuskunnan puheenjohtaja tilaisuuden avauspuheenvuoron, jossa korostin käypä hoito -suositusten noudattamista sekä niiden huomioimista myös kuntapäättäjien taholla. Keskittämisasetus velvoittaa yliopistosairaaloita koordinoimaan oman alueensa lasten- ja nuorten psykiatrisia palveluja ja niiden saatavuutta. Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman myötä perhekeskusmalli etenee maakunnissa ja tarjoaa olemassa olevan verkoston matalan kynnyksen lapsiperheiden psykososiaalisen tuen kehittämisessä koko maahan. 

”Viikko huipentui raide-uutisiin. Neuvottelut uusista raidehankkeista Tampereen ja Turun suuntaan ovat edenneet ja niiden suunnitteluun voidaan hakea EU:n CEF-rahoitusta.”

Tarvitsemme laaja-alaista yhteistyötä yli terveydenhuollon ja sivistystoimen sektorirajojen, olemassa oleva lainsäädäntö on jo velvoittava. Ei ole syytä jäädä odottamaan terapiatakuuta tai sotea, nykyiset resurssit voidaan kohdentaa tehokkaammin vaikuttaviin hoitomuotoihin ja tarjota niitä lähipalveluina heti oireilun alkuvaiheessa. Kaikki käytöshäiriöt tarvitsevat vanhemmuuden tukea ja vaikuttavia tukitoimia lapsen kasvuympäristössä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sen parempi.

Marraskuun ryhmä sai kutsun aamukahville Alkoon, jossa meille esiteltiin Alkon vastuullisuusohjelmaa ja Alkon historiaa Suomessa. Alko on sitoutunut toimimaan vastuullisesti paitsi terveysnäkökulmasta, myös yritysvastuun osalta. Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kunnioittaminen, reilu kauppa, ympäristötyö ja kestävä kehitys ovat vahvana osana Alkon liiketoimintamalleja.

Viikko huipentui raide-uutisiin. Neuvottelut uusista raidehankkeista Tampereen ja Turun suuntaan ovat edenneet ja niiden suunnitteluun voidaan hakea EU:n CEF-rahoitusta. Molemmat suuret raidehankkeet etenevät nyt samaan aikaan – tämä tieto otettiin ilolla vastaan pääradan varren maakunnissa ja Turun suunnalla. Koko Suomi hyötyy lisäkapasiteetista ruuhkaisella pääradalla, joka ulottuu aina Helsingistä Tornioon saakka. 

Kirjoitin raidehankkeiden ajankohtaisista kuulumisista myös Vihreään blogiin:  https://www.vihreat.fi/blogit/mirka-soinikoski/2020/02/nopeat-raideyhteydet-etenevat.