Tällä viikolla on vietetty endometrioosi-teemaviikkoa, jonka tavoitteena on lisätä avointa keskustelua gynekologisesta sairaudesta ja siihen liittyvistä oireista. Endometrioosin kanssa eläviä on Suomessa jopa 200 000, mutta yleisyydestä huolimatta sairaus on monelle tuntematon. Apua on kuitenkin saatavilla ja sitä kannattaa lääkäristä hakea, sillä kenenkään ei pidä sietää luonnottomia menkkakipuja.
Lännen Median henkilöhaastattelu teemaan sopien julkaistiin useissa maakuntalehdissä viikon aikana. Hämeen Sanomien tilaajat pääsevät lukemaan haastattelun täältä.
Eduskunnan täysistunnossa puhuttiin sekä polttoaineen korkeista hinnoista että Pohjoismaiden yhteistyöstä, josta käytiin ajankohtaiskeskustelu keskiviikkona Pohjolan päivänä. Nyt, kun Venäjä on paljastanut todelliset aikeensa, on pohjoismainen yhteistyö ja vapaa liikkuvuus entistäkin tärkeämpiä.
Tällä viikolla saimme takaisin saliin hallituksen esityksen perintälaista, jota olemme käsitelleet lakivaliokunnassa. Perintälain muutos on jatkumoa hallituksen toimille, joilla taltutetaan suomalaisten ylivelkaantumista ja lisääntyneitä maksuhäiriömerkintöjä. Lakiesitys lisää rajoituksia perinnälle ja ulosotolle, joilla varmistetaan aikaisempaa paremmin velallisten yhdenvertainen kohtelu sekä kohtuullistetaan perintä- ja ulosottokuluja ja niiden maksuaikaa.
Yhdenkään suomalaisen maksuvaikeidet eivät saa johtua kohtuuttomista perintä- ja ulosottokäytänteistä. 90-luvun laman epäonnistumiset eivät saa toistua.
Lisäksi viikkoon mahtui useita erilaisia tapaamisia ajankohtaisista aiheista aina Ukrainan sodasta Kanta-Hämeen hyvinvointialueen tulevaisuuteen. Tapasin viikolla myös THL:n edustajia pitkäaikaisen koronan (long covid, LC) terveysvaikutuksista ja jatkotoimista Suomessa.
Long covidin suhteen tilanne on huolestuttava. Suomessa on havaittavissa asenneongelmaa LC-oireita kohtaan. Muualla maailmassa on jo herätty LC:n fyysisiin ja kognitiivisiin oireisiin, jotka heikentävät esimerkiksi työ- ja toimintakykyä. Iso-Britanniassa ei esimerkiksi edellytetä virologista koronatautitulosta eli PCR-testiä LC-diagnoosille ja Yhdysvalloissa on jopa säädetty laki, joka kieltää LC-potilaiden syrjimisen terveydenhuollossa.
Huolestuttavia uutisia on, että koronataudin sairastaneista jopa 10-20 prosenttia kärsii LC-oireista. Mitkään alustavat tutkimukset eivät viittaa siihen, että Suomessa LC-oireista kärsiviä olisi yhtään sen vähempää.
Suomessa onkin nyt herättävä long covidin yleisyyteen ja luotava kaikille hyvinvointialueille yhtenäiset hoitopolut ja -suunnitelmat LC-potilaille.
Eduskunnan työviikko päättyi poikkeuksellisesti Nuorten parlamenttiin, joka huipentuu joka toinen vuosi eduskunnassa järjestettävään nuorten täysistuntoon. Täysistunnossa koulujen oppilasedustajat ja toimittajaoppilaat esittävät suullisia kysymyksiä hallitukselle ja tenttaavat kansanedustajia ajankohtaisista asioista. Tänä vuonna tapahtumaan osallistui 126 koulua eri puolilta Suomea. Nuorten parlamentin sisältöön ja materiaaleihin voi tutustua täältä.
Viikonloppu vierähtää Vihreän eduskuntaryhmän talvikokouksessa, jossa vedetään suuntaviivoja kevään istuntokaudelle. Sunnuntaina on taas kellojenveivauspäivä, kun kellot siirretään kesäaikaan. EU ei vieläkään ole saanut tätä traditiota loppumaan! Mutta kesää kohti edetään.
Villapaitaa päälle, hyinen talvikeli palaa taas hetkeksi!
-Mirka