Kolumni julkaistiin Hämeen Sanomissa 29.4.2018

YK:n kestävän kehityksen ohjelma, Agenda 2030, otettiin yleiskokouksen päätöksellä käyttöön maailmanlaajuisesti vuoden 2016 alusta ja se sisältää 17 tavoitetta, joiden avulla pyritään rakentamaan maailmasta parempi paikka meille kaikille. Hämeen ELY-keskus heitti tällä viikolla haasteen ”Toimi Hämeen hyväksi!” kutsuen hämäläiset yhteisöt ja ihmiset mukaan toteuttamaan juuri päivitettyä ympäristöstrategiaa, joka perustuu YK:n tavoiteohjelmaan.

Hämeenlinnan kaupungin talousarvion 2019 valmistelu on käynnistymässä ja kaupunginvaltuuston hyväksymän strategian mukaisesti tahtotilana on olla resurssiviisas ja hyvinvointia edistävä kaupunki. Yhteisenä tavoitteena on lisätä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden määrää, julkisen liikenteen käyttäjien määrää ja vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöä kaupungissa. Tavoitteeseen päästäkseen kaupungin on mm. rakennettava lisää turvallisia kävely- ja pyöräteitä, kehitettävä joukkoliikennettä kaikkia kaupunkilaisia palvelevaksi kulkumuodoksi ja päivitettävä kaupungin työntekijöiden ajoneuvoja biokaasulla ja sähköllä kulkeviksi.

Palveluverkkopäätöksellään kaupunginhallitus otti ison loikan oikeaan suuntaan kohti terveitä ja turvallisia koulukiinteistöjä, jotka tulevat olemaan kaupunkilaisten käytössä aamusta iltaan. Henkilöstökertomus 2017 puolestaan kertoi kaupungin henkilöstön olevan hyvinvoivaa, motivoitunutta ja osaavaa. Henkilökunnan sairauspoissaolojen määrä on saatu laskettua tasolle, jota muissa kaupungeissa vasta tavoitellaan.

Tulevaan maakuntaan mennään hyvinvoivat ja aktiiviset kaupunkilaiset edellä, sillä ennaltaehkäisy ja palvelujen oikea-aikainen saatavuus on todistetusti tuloksellista ja vastuullista yhteisten veroeurojen käyttöä. Kaupunkilaisten aktiivisuutta, osallisuutta ja vapaa-ajan harrastuksia tuetaan jatkossakin, koska hyvinvoiva kaupunkilainen on kannattava sijoitus myös sote-euroissa mitattuna. Kaupungin talousarviota laatiessa on aika siirtyä sanoista tekoihin.

Tulevan syksyn maakuntavaalit ovat kirvoittaneet lausuntoja puolesta ja vastaan. Siellä missä toinen näkee mahdollisuuksia, toinen näkee uhkakuvia. Lusikka on otettava kauniisti käteen, jotta sotesoppa saadaan kaavittua kasaan hallitusohjelman alkuperäisten lupausten mukaisesti. Myös eduskuntavaalikello osoittaa aikaa, jossa pitää siirtyä sanoista tekoihin.

Ihmisten luottamus politiikkaan horjuu ja hyvästä syystä. Perustuslain mukaisten esitysten ja vastuullisten päätösten sijaan olemme saaneet seurata etenkin viimeksi kuluneen vuoden ajan poliittista sirkusta, jonka käänteitä uutisoidaan tarkemmin kuin meneillään olevaa sote- ja alueuudistusta.

Maailma muuttuu kovaa vauhtia ympärillämme, eikä lillukanvarsiin takertuminen nyt auta. Välillä pitää nostaa katse ylös omasta sopasta ja katsoa kauas naapuriaitojen taakse. Aikamme suurin uhka on ilmastonmuutos ja tärkein haasteemme on sen pysäyttäminen. Pariisin ilmastosopimus velvoittaa koko Suomea, kaikkia maakuntia ja jokaista meistä. YK:n kestävän kehityksen ohjelman mukaisia päätöksiä ja tekoja tarvitaan nyt.

Kuten Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi tällä viikolla USA:n kongressissa: There is no planet B.

#ihanlähellä #hämesitoutuu #agenda2030 #COP21

 

Mirka Soinikoski

Kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu

Vihreän valtuustoryhmän pj.

mirka.soinikoski (a) hmlkaupunki.fi