Eduskunnassa käytiin keskiviikkona 30.9. pitkä keskustelu hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta opposition välikysymyksen pohjalta. Opposition ja hallituksen näkemykset vastuullisesta kriisiajan politiikasta ovat kuin yö ja päivä. Puolueissa todella on eroja.
Toin puheenvuorossani esille näitä eroja ja vihreiden näkemyksiä siitä, miten selviämme yhteiskuntana ehjänä ulos koronakriisistä.
”Arvoisa rouva puhemies
Suomi on pärjännyt koronan vastaisessa taistelussa kansainvälisesti verrattuna hyvin – niin taloudessa kuin ihmishengissä mitattuna. On pakko kysyä: katsoiko oppositio Ruotsin koronakuolemalukuja haaveillessaan niin sanotusta Ruotsin linjasta?
Opposition väite siitä, että akuuttien elvytystoimien lisäksi hallitus ei tekisi mittavia rakennemuutoksia on kertakaikkisen hämmentävä. Käynnissä on Suomen historian suurin rakennemuutos sitten peruskoulu-uudistuksen. Sosiaali- ja terveyshuollon uudistusta on yritetään taas jarruttaa ja painaa alas koronan varjolla, mutta mihin unohtui että kokoomuksella ja perussuomalaisilla oli maalinteon paikka viime sotekierroksella.
Nyt jos koskaan tarvitaan uudistus, jolla kavennetaan hyvinvointi- ja terveyseroja, parannetaan sote-palveluiden saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta, hillitään alati kasvavia sote-menoja sekä panostetaan sairauksien ennaltaehkäisyyn. Jotta voimme selvitä yhteiskuntana ehjänä ulos koronakriisistä, meidän on pidettävä ihmiset mukana.
Puolueissa todella on eroja. On pakko ihmetellä, miten oppositio onnistui tekemään välikysymyksen taloudesta ja työllisyydestä mainitsematta kertaakaan esimerkiksi ilmastonmuutosta tai mielenterveyttä.
Me vihreissä näemme, ettei talouskeskustelua voi uskottavalla tavalla käydä ilman, että puhutaan samalla ilmastosta. Yhtälailla me näemme, että mielenterveyspalvelut ovat työllisyyspolitiikan kovaa ydintä. Sen vaikutukset työllisyyteen lyhyellä aikavälillä on ehkä hankalasti mitattavissa ja arvioitavissa, mutta se ei tee siitä työllisyystoimena yhtään sen vähäpätöisempää.
Hallitus on sitoutunut kestävän kehityksen hallitusohjelmaan myös ja erityisesti koronakriisin keskellä. Kestävän kehityksen osa-alueita ei voida erottaa toisistaan, vaan päätöksenteon on oltava kokonaisuutena kestävää. Tämä tarkoittaa paitsi kestävää talouspolitiikkaa myös sosiaalisen hyvinvoinnin turvaamista ja ekologista jälleenrakentamista.
Välikysymyksessä peräänkuulutetaan sopeuttamistoimia ja me kaikki tiedämme, mitä se ainakin kokoomukselle tarkoittaa: leikkauslistoja. Opiskelijoihin, luonnonsuojeluun ja kaikista heikoimmassa asemassa oleviin kohdistuneet leikkaukset on jo niin nähty ja tämä hallitus on päättänyt tehdä toisin. Päättänyt nähdä ihmisen talouslukujen takana ja päättänyt nähdä luonnon itseisarvon.
On totta, että valtio joutuu ottamaan velkaa koronakriisin hoitamiseen ja elvytystoimiin. Olisi toki hienoa, jos testauskapasiteetti lisääntyisi itsestään tai jos sairaanhoitopiireissä olisi valmiina kapasiteettia hoitaa muiden potilaiden ohella virusepidemiaan sairastuneita hengitystiepotilaita. Vielä hienompaa olisi, jos koko virusta ei olisi olemassakaan. Valitettavasti emme ole Tylypahkassa.
Sairaanhoitopiirit, kunnat ja yritykset tarvitsevat valtiolta tukea epidemiasta selviytymiseen ja hallitus seisoo vakaana tukena, ottaa iskut vastaan vahvana. Parasta talouspolitiikkaa ja koronakriisin hoitoa on estää koronaviruksen leviäminen niin hyvin kuin mahdollista. Virus ei leviä, jos me ihmiset emme anna sille siihen mahdollisuutta.
On totta, että etenkin teollisuuden alalta on tullut viime aikoina liian monta huonoa uutista tehtaiden sulkemisesta ja työpaikkojen menetyksistä. Yksi näistä uutisista tuli viime viikolla, kun Scania ilmoitti lopettavansa bussikorituotannon Lahdessa. Hallitus on kuitenkin määrätietoisesti kohdistanut tukitoimia niitä tarvitseville seutukunnille. Onneksi tulevaisuus ei näytä ihan niin sysimustalta, kuin opposition puheista voisi luulla.
Kestävän kehityksen työpaikat luovat toivoa paremmasta huomisesta. Lahteen on jo väläytelty sähköisen liikenteen klusteria luomaan uusia työpaikkoja, joka on erittäin kannatettava hanke.
Välikysymyksen tarkoitus on aina kaataa hallitus. On syytä pysähtyä myös tässä salissa pohtimaan, mikä tässä tilanteessa on Suomen ja suomalaisten etu, mitä Suomi tässä tilanteessa tarvitsee. Suomalaisten arvio on, että hallitus on hoitanut tähän saakka koronatoimet hyvin ja tätä mielikuvaa myös tilastot tukevat. Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen erityisesti kriisin keskellä. Ja sitä hallitus päätös kerrallaan tekee – toimii, jotta Suomi pysyy jaloillaan, eikä kaadu näkymättömän vihollisen edessä.”
Mirka Soinikoski, vihreä kansanedustaja Hämeestä