Kansanedustaja Mirka Soinikoski (vihr.) ja seitsemän muuta kansanedustajaa ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen hyvinvointialueiden ja sairaanhoitopiirien kyvystä tarjota kuntouttavaa ja varhaisen vaiheen hoitoa pitkäkestoisista koronatautioireista (long covid, LC) kärsiville potilaille.

Koronavirukseen on Suomessa sairastunut jo lähes 200 000 ihmistä, joista kolmasosalla oireet ovat jatkuneet yli kolme kuukautta. Pitkäaikaisoireiden vaikutukset ovat edelleen osittain epäselvät, mutta jo nykyisten tietojen perusteella pitkäaikaisoireet heikentävät huomattavasti yksilön toimintakykyä.

Tällä hetkellä koronatilanteen hoidossa eniten resursseja kuluu vakavien tautimuotojen hoitamiseen, tartunnan jäljitykseen ja rokotuskattavuuden nostamiseen. Kirjallisen kysymyksen allekirjoittaneet kansanedustajat ovat kuitenkin huolissaan hyvinvointialueiden resursseista tarjota varhaisen vaiheen hoitoa ja kuntoutusta pitkäkestoisista koronatautioireista kärsiville potilaille.

Allekirjoittajien mukaan terveyskeskusten ja perusterveydenhuollon resursseja pitää vahvistaa, jotta pitkäkestoisia koronatautioireista kärsiviä potilaita pystytään hoitamaan kaikilla hyvinvointialueilla asianmukaisesti ja ohjaamaan oikeille hoitopoluille.
Kirjallisen kysymyksen ovat Soinikosken ohella allekirjoittaneet Satu Hassi (vihr.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Sofia Virta (vihr.), Pirkka-Pekka Petelius (vihr.), Hanna Holopainen (vihr.), Mari Holopainen (vihr.) ja Tiina Elo (vihr.).

Kirjallisen kysymyksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.