Uudet koulutusvastuut Lappeenrannan-Lahden teknilliselle yliopistolle ja LAB-ammattikorkeakoululle ovat tärkeä piristysruiske koulutuspaikkakuntien lisäksi niiden lähiseuduille. Rehtoreiden Juha-Matti Saksan ja Turo Kilpeläisen ja alueen monen toimijan yhteistyö ja sitkeä uurastus tuotti tulosta, onnittelut!

Maailma janoaa ratkaisuja kestävyyshaasteiden ratkaisemiseksi. LUT ja LAB pystyvät tuottamaan niitä tieteen ja koulutuksen keinoin, mikä antaa toivoa koko maailmalle

Luonnontieteiden ja tekniikan osaamisen rinnalle tarvitaan talousosaamista sekä ymmärrystä ihmisten ja yhteisöjen toiminnasta. Yhteiskuntatieteiden tulo LUTiin on siksi erityisen tervetullut lisä, jolla voimme syventää näkemystämme murroksen toteutumisesta.

Lappeenrannan kaupunki on omassa taloussuunnitelmassaan sitoutunut tukemaan yhteiskuntatieteellistä koulutusta.

LAB-ammattikorkeakoulun saama sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusvastuu tuo myös kauan kaivattua helpotusta suurteollisuuden ja sähköistyvän liikenteen osaajapulaan sekä alueellisesti että valtakunnallisesti. Lahden sähköisen liikenteen klusterin yritykset tarvitsevat pikaisesti osaavaa työvoimaa ja ensiapua haetaan jo syksyllä alkavalla muuntokoulutuksella.

Uudet koulutusvastuut lisäävät myös kaupunkien vetovoimaa, kun ne pystyvät tarjoamaan monipuolisempaa koulutustarjontaa eri aloilta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut nämä koulutuspaikkojen lisäykset hallitusohjelman mukaisesti. Ne ovat osa hallituksen pyrkimystä koulutustason nostoon, hakijasuman purkamiseen sekä alojen ja alueiden osaajapulaan vastaamiseen.

Mirka Soinikoski
Kansanedustaja
Hämeen vaalipiiri

Hanna Holopainen
Vihreiden varapuheenjohtaja ja kansanedustaja
Kaakkois-Suomen vaalipiiri

Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa mielipidekirjoituksena 19.1.2022