Vaalien läheisyys alkaa näkymään yhä enemmän ja enemmän kansanedustajan arjessa, sillä erilaisten oheistapahtumien ja paneelien määrä on lisääntynyt tuntuvasti. Tällä viikolla osallistuin Hämeenlinnan Kokoomuksen järjestämään vaalipaneeliin ja Oikeus arvokkaaseen kuolemaan ry:n eutanasiapaneeliin. Hämeenlinnan suuri vaalipaneeli oli tiukkaa settiä jopa tällaiselle politiikan konkarille! Vaalipaneelin tallenteen voit katsoa Hämeen Sanomien verkkosivuilta.
Kansalaisinfossa järjestetyssä eutanasiapaneelissa painotin sitä, että jokaisella ihmisellä on oikeus paitsi hyvään elämään myös hyvään kuolemaan. Levollinen ja kivuton poismeno on myös yksi suurimmista toiveista, joita ihmisellä on ennen kuolemaansa. Jopa neljä viidestä suomalaisesta kannattaa eutanasian laillistamista. Seuraavalla vaalikaudella meidän on mahdollistettava tarkoin kriteerein oikeus kuolinapuun parantumattomasti sairaan ja sietämätöntä kärsimystä kokevan ihmisen vapaaehtoisesta, toistuvasta ja oikeustoimikelpoisesta pyynnöstä.
Eutanasiakeskustelussa on hyvä muistaa, ettei se ikinä korvaa laadukasta saattohoitoa ja palliatiivista eli oireenmukaista hoitoa. Molempia on kehitettävä edelleen siitä huolimatta, laillistetaanko eutanasia Suomessa. Tällä hetkellä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon laatu sekä saatavuus valitettavasti riippuu liikaa asuinpaikasta. Näin ei saisi olla, vaan hyvää saattohoitoa ja parasta osaamista kivunlievityksessä pitää olla yhdenvertaisesti saatavilla koko Suomessa.
Eduskunnan suuressa salissa puhututti hallituksen esitys kansalaisille maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä ja sähköenergialaskujen maksuaikojen pidennyksestä. Hintojen nousun taustalla on vahvasti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen vaikutukset eurooppalaisiin energiamarkkinoihin. Esityksen tavoitteena on tukea ihmisiä poikkeuksellisen korkeiden sähkön hintojen aiheuttamassa haastavassa taloudellisessa tilanteessa. Monille pieni- ja keskituloisille sähkölämmittäjille talven sähkölaskut ovat muodostuneet hyvin suuriksi.
Tukeen on saatu aiempia tukimuotoja alempi omavastuu (omavastuu 90e). Näin tuki kohdistuu myös pienituloisille, joilla on tyypillisesti pienempi sähkönkulutus. Jatkossa tarvitsemme paremmin kohdistuvia tukia, jotka voidaan tehokkaasti suunnata niitä eniten tarvitseville. Tämä on sekä kansantaloudellisesti että sosiaalisesti järkevintä.
Lisäksi eduskunta keskusteli opposition jättämästä välikysymyksestä, jossa oppositiopuolueet arvostelivat hallitusta julkisen talouden velkaantumisesta. Opposition huoli on aiheellinen, mutta sen perustelut ontuvat. Tämä vaalikausi on nimittäin ollut hyvin poikkeuksellinen monilla mittareilla, eikä velanottamiselle jäänyt vaihtoehtoja. Myös Kokoomus hyväksyi koronapandemian aikana otetun lisävelan.
Selvää toki on, että tulevaisuudessa julkinen talous pitää saada kestävälle uralle. Se ei kuitenkaan voi tapahtua leikkaamalla heikoimmassa asemassa olevilta. Tarvitsemme lisää työvoimaa, enemmän joustavuutta jäykkään sosiaaliturvaan, ympäristölle haitallisten tukien karsimista sekä vähemmän byrokratiaa.
Turhasta ja jäykästä byrokratiasta keskustelimme myös Lasten Kotielämää -podcastin nauhoituksissa, joka on lastensuojeluun erikoistunut podcast. Podcastin ”vaalijaksossa” keskustelimme kollegani Marko Kilven (kok.) kanssa lastensuojelun nykytilasta ja sen kehityskohdista.
Podcastissa nostin esille, että tällä hallituskaudella on jo tuupattu käyntiin lastensuojelulain kokonaisuudistus ja se pitää saada ensi vaalikaudella valmiiksi. Korjaussarjat ja paikkailut eivät enää auta. Sen ovat osoittaneet yli 20 vuoden kokemukseni Suomen lastensuojelusta sekä viranomaisvalvonnan huomiot lastensuojelun epäkohdista Suomessa. Ne löytyvät eduskunnan oikeusasiamiehen kertomuksesta vuosittain otsikon ”10 keskeistä suomalaista perus- ja ihmisoikeusongelmaa” alta.
Lisäksi tarvitsemme myös pyöreän pöydän keskusteluja, joihin osallistuisivat niin lastensuojelutyötä tekevät, asiakasperheet kuin viranomaistahot, kuten STM. Tätä kautta pystyttäisiin kaikkein parhaiten paikantamaan kolme kiireellisintä muutosta lastensuojelussa. Tämä työ on jo aloitettu ja kuulemiskierroksia on hyvä seurata.
Hyväkään lainsäädäntö ei kuitenkaan riitä, jos emme saa sitä juurrutettua ruohonjuuritason käytäntöihin asti. Byrokratian ja pykäläkoukeroiden sijaan tarvitsemme enemmän maalaisjärkeä lastensuojeluun. Lapselle tärkeintä ovat välittävät ja turvalliset aikuiset, pysyvät ihmissuhteet, kodinomaisuus ja se, että lapsi tuntee itsensä aktiiviseksi oman elämänsä toimijaksi. Se on järjestelmässä oleellisinta, eivät kaavakkeet tai sääntelyn noudattamisen täsmällisyys. Lastensuojelu on tarkoitettu turvaamaan lapsen etu – kaikissa tilanteissa. Se pitäisi muistaa kaikissa lastensuojeluun liittyvissä kehittämishankkeissa. Koko jakson pääset kuuntelemaan esimerkiksi Spotifysta. Kiitos Kennethille ja Sannalle jälleen hyvästä keskustelusta tärkeästä aiheesta!
Onneksi viikko ei ole ollut pelkkää paneeleissa puhumista. Torstaiaamulla tapasimme suurten kaupunkien vihreiden edustajien kanssa, joiden kanssa kävimme läpi kaupunkien tarpeita ensi vaalikaudella sekä näkemyksiä vihreän yhteistyön tiivistämisestä. Meillä on kyllä osaava joukko toimijoita eri puolilla Suomea!
Perjantaina puolestaan järjestettiin eduskunnassa perinteinen 112-tapahtuma, jossa pelastusalan toimijat ja varautumisen ammattilaiset tulivat esittelemään ja kertomaan toiminnastaan kansanedustajille. Tällä viikolla aiemmin vietettiin varautumispäivää 7.2. ja tavoitteena on lisätä kansalaisten tietoisuutta varautumisesta, siitä lisätietoa löytyy www.72tuntia.fi sivustolta.
Itä-Hämeen kolumnivuorolla nostin esille (jälleen) Evon tiedekansallispuiston. Tällä hallituskaudella tehtiin perusteellinen, monialainen selvitys Evon vanhan metsäalueen muuttamisesta tiedekansallispuistoksi, joka toteutuessaan muodostaisi Etelä-Suomen suurimman yhtäläisen suojellun metsäalueen. Seuraavalla vaalikaudella Evolle on perustettava tiedekansallispuisto metsän asukkaiden ja siellä vierailevien ihmisten iloksi. Koko kolumnin voit lukea täältä.
Vaalikuumetta oli havaittavissa torstai-iltana, kun Hämeen vihreät vierailivat isolla joukolla talolla. Eduskunnan viimeiset työviikot ovat alkaneet ja meno on hektistä. Siksi onkin ihanaa päästä edustustehtäviin tuttujen kanssa – juttua riitti vaalikoneista, vaalipaneeleista ja eilen vihdoin talousvaliokunnasta edenneestä kaivoslaista.
Lämmin kiitos vielä vierailusta eduskuntatalolla! Viikkoblogin kuva on napattu perinteisesti pohjoispään marmoriportailla. Eduskuntavaaleihin on aikaa reilut 7 viikkoa. Toivottavasti tavataan vihreällä teltalla ja vaalipaneeleissa!
Mirka