Hienoja uutisia lakivaliokunnasta!

Tällä viikolla saimme valmiiksi valiokunnan mietinnön vanhemmuuslaista, joka on merkittävä askel oikeaan suuntaan perheiden yhdenvertaisuuden edistämisessä. Lainsäädäntö tunnistaa nyt paremmin sen tosiasian, että kaikki lapset eivät tässä maassa synny ja elä vain naisen ja miehen muodostamassa ydinperheessä, vaan vanhemmuus ja perheet ovat monimuotoisia. 

Tämä on käytännön arkea jo monelle suomalaiselle perheelle, mutta lainsäädännössä tätä ei ole tähän asti riittävästi tunnistettu. Laki yhdistää äitiys- ja isyyslait yhdeksi ja samaksi laiksi, purkaa sukupuolittuneita perheoletuksia sekä helpottaa vanhemmuuden tunnustamiseen liittyvää byrokratiaa. Kaikki nämä konkreettiset toimenpiteet helpottavat perheiden moninaisuuden tunnistamista käytännön palveluissa.

Lakiin jää vielä korjattavaa. Seuraavalla hallituskaudella lakiin on lisättävä mahdollisuus useammasta kuin kahdesta juridisesta vanhemmasta ja lisäksi meidän on säädettävä kaksi tasavertaista osoitetta vuorovanhempien lapsille, jotta vuoroasuvien lasten etu toteutuu nykyistä paremmin. 

Suomessa on myös yksi hedelmöityshoitojen muoto, joka on kokonaan laissa kielletty. Ei-kaupalliseen sijaissynnytykseen tähtäävä hedelmöityshoito kiellettiin v. 2007 voimaan tulleessa hedelmöityshoitolaissa. Epäviralliset järjestelyt ovat tästä huolimatta mahdollisia nykyisen lainsäädännön puitteissa sekä Suomessa että ulkomailla. Nykyinen lainsäädäntö ei tarjoa minkäänlaista turvaa tai tukea sijaissynnytyksen avulla syntyneille lapsille, sijaissynnyttäjille tai aiotuille vanhemmille. 

Suomalaisen palvelujärjestelmän piirissä toteutuvat sijaissynnytysjärjestelyt turvaisivat sekä syntyvän lapsen että muiden osapuolten neuvonnan, tuen ja oikeudellisen turvan mahdollisimman hyvin. Hallitusohjelmassa on kirjaus ei-kaupallisen sijaissynnytyksen sallimisen selvittämisestä.

Odotankin mielenkiinnolla selvitystä ei-kaupallisen sijaissynnytyksen sallimisesta lainsäädännössä. Selvitys valmistuu alkuvuodesta 2023, joten se toimii hyvänä pohjatyönä seuraavalle hallitukselle. Olen aiemmin kirjoittanut vanhemmuuslaista Vihreään blogiin, josta aiheesta voi käydä lukemassa enemmän. 

Toisena viikon kohokohtana oli pääministerin järjestämät kesäjuhlat Kesärannassa kahden vuoden koronakurimuksen jälkeen. Kesäkeli helli paikallaolijoita ja kaikki nauttivat perinteisistä kesäjuhlista rankan alkuvuoden jälkeen. Syreenitkin olivat upeasti kukassa Kesärannan pihapiirissä!

Tällä viikolla iltaohjelmaa riitti lähes entiseen malliin. Keskiviikkona osallistuin Hyvin sanottu -festivaalien Erätauko-keskusteluun Hämeenlinnan kaupunginkirjastolla, jossa pohdimme demokratian tulevaisuutta ja merkitystä Suomessa. Kiitos antoisasta ja tärkeästä keskustelusta – aina ilo osallistua Erätauko-keskusteluihin!

Torstaina osallistuin Riihimäellä Kansainvälisiin Erämessuihin, jossa vietetään 50.juhlavuotta tänä kesänä. Juhlan kunniaksi messuorganisaatio sai lahjaksi Hämeen kauniin maakuntalipun tärkeästä työstään vastuullisuuden ja erätaitojen edistäjänä. 

Olen jo pitkään ollut aktiivinen kävijä Erämessuilla ja joka toinen kesä järjestettävät messut onkin oiva tapa aloittaa kesäkausi! Onnittelut vielä kerran keski–ikäistyneelle, mutta entistä vireämmille ja kasvaville Erämessuille! 

Lauantaina pelataan rauhan puolesta Kaurialan kentällä, nähdään siellä! 

-Mirka