Ensimmäisestä viikkoblogistani on tullut runsaasti hyvää palautetta, kiitos siitä! On ollut mukava huomata, että ajankohtaisille kuulumisille eduskunnasta viikkoblogin muodossa on näin paljon kysyntää. Kuten jo viime viikolla totesin, viimeiset kuukaudet ovat osoittaneet kaapin paikan kansanedustajan työssä. Viikkorutiinit alkavat pikkuhiljaa olla kohdillaan ja arki eduskunnassa rullaa vauhdikkaasti.

Tämän viikon ehdoton kohokohta oli kansainvälinen ilmastolakko Helsingissä perjantaina 27.9. Eduskuntatalon portailla tuhannet mielenosoittajat vaativat parempaa ilmastopolitiikkaa ja huusivat yhteen ääneen jo tutuiksi tulleita iskulauseita: “Nyt on pakko, ilmastolakko!”. Myös Hämeessä ilmastolakkoja järjestettiin ainakin Hämeenlinnassa, Lahdessa ja Forssassa. Suuret kiitokset kaikille paikallisten ilmastolakkojen järjestäjille, teette tärkeää työtä. Älkää antako vähättelijöiden lannistaa itseänne, ette ole yksin <3 Muutetaan maailmaa yhdessä.

Ilmastolakko oli suurempi kuin koskaan, eikä se jäänyt yhdeltäkään kansanedustajalta huomaamatta. Nuorten perusteltua huolta heidän omasta tulevaisuudestaan ei voida enää sivuuttaa. Olikin uskomaton tunne olla samaan aikaan tekemässä töitä paremman huomisen puolesta, kun ikkunoista näkyi kuinka valtavasti ihmisiä oli kerääntynyt eduskuntatalon portailta aina Oodille saakka. Alustavien arvioiden mukaan tällä viikolla eri puolilla maailmaa ilmastolakkoon osallistui jopa 7 miljoonaa ihmistä, historiallisia lukemia!

Ensimmäiset kerrat jatkuivat myös tällä viikolla, kun sain eduskunnan kyselytunnilla ensimmäisen suullisen kysymysvuoroni. Vihreiden ryhmäkysymyksen aiheena oli lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Kysyin ministeri Kiurulta, miten perhekeskukset tullaan liittämään osaksi tulevien sote-keskusten toimintaa. Ministerin vastauksen löydät kokonaisuudessaan täältä.

Ilmasto nousi myös liikenne- ja viestintävaliokunnan julkisessa kuulemisessa. Suomi on sitoutunut puolittamaan liikenteestä aiheutuvat päästöt vuoteen 2030 mennessä ja tämä nousee hallitusohjelmassa isosti esille. Kysyin ministeri Marinilta missä ratalinjaukset uusiin hankeyhtiöihin liittyen tehdään sekä kävelyn ja pyöräilyn edistämisestä. Kuulemisen tallenne löytyy täältä.

Eduskunnan munuais-, maksa- ja elinsiirtopotilaiden tukiryhmässä jatkettiin entuudestaan tuttujen aiheiden äärellä. On hienoa että voin jatkaa työtä elinsiirtoihin liittyen myös eduskunnassa, aiemmin olen ollut erikoislääkärinä mukana elinsiirtopotilaiden hoitoketjussa ja oman keskussairaalan elinluovutustyöryhmässä. Elinsiirtoviikkoa vietetään taas 7.-12.10.2019, sano KYLLÄ elinluovutukselle. Tiesithän, että elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

Ihmisoikeusliiton seminaarissa aiheena oli Istanbulin sopimus ja Suomen saamat suositukset 2019. Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan on keskityttävä omana erityistoimenpiteitä vaativana ihmisoikeuskysymyksenä. GREVIO esittää parannusta poliisien ja syyttäjien koulutukseen. Siinä ei ryhmän mielestä tarpeeksi painoteta, että naisiin kohdistuvaan ja perheväkivaltaan on puututtava aina. Viranomaisten koulutuksessa ei myöskään huomioida riittävästi niitä väkivallan muotoja, jotka ovat vaikeammin todennettava. Näitä ovat esimerkiksi vainoaminen, pakkoavioliitot, sukuelinten silpominen ja kunniaväkivalta.

Viikkoon mahtui jälleen useita tapaamisia erilaisten sidosryhmien kanssa. Aamukahvit Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansan kanssa, ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen tapaaminen, säätiöpaitatervehdys Itlasta, partiolaisten nokipannukahvit pihassa ja eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmän järjestäymiskokous. On tärkeää tavata eri alojen asiantuntijoita, jotta päätöksenteko perustuu faktoihin mutun sijaan. Tapaamiset ja verkostot tarjoavat aina uusia ideoita ja tärkeitä näkökulmia toisinaan kovin yksipuolisen julkisen keskustelun rinnalle.

Uusi viikko alkaa ns. maakuntamaanantailla ja skype-palaverilla avustajani Maijan kanssa. Tiimiin liittyy myös tet-harjoittelija Riihimäen Pohjolanrinteen koululta. Kohti uusia haasteita, kiitos kun olette mukana!

Mirka