Syksy etenee, ruska on vallanut maiseman ja sekös ruskabongarille sopii! Mieli halajaa kiireisen arjen keskellä metsään ja onnekseni myös tällä viikolla oli hetki aikaa hengitellä Aulangon satumetsän puhdasta ilmaa. 

Hallituksen talousarviossa suomalaisen luonnon suojeluun tehdään historiallisia panostuksia. Yhä useammalla suomalaisella on mahdollisuus päästä luontoon rauhoittumaan myös tulevaisuudessa. Näillä panostuksilla varmistamme, että myös lapsemme saavat uida puhtaissa vesissä ja hengittää puhdasta ilmaa. Tästä ja monista muista budjettikirjauksista keskustelemme lisää alkavan viikon talousarvioesityksen lähetekeskustelussa.

Tällä viikolla tiistaina eduskunnassa käsiteltiin pitkään ja hartaasti Kokoomuksen välikysymystä, jonka he esittivät hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Salissa nähtiin todellinen arvokeskustelu, josta ei sanakäänteitä puuttunut. Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa edustaja Saara Hyrkkö korosti ilmastonmuutoksen ja talouden suhdetta: “Yhtäkään talouskeskustelua ei pitäisi tänä päivänä käydä puhumatta ilmastonmuutoksesta. Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys, jossa epäonnistuminen tekee kaikki työllisyystoimet tyhjiksi.”

1.10. liputettiin Miina Sillanpään kunniaksi. Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalon sanoin: “Kansalaisvaikuttaminen on demokratialle yhtä tärkeää kuin äänestäminen. Nuorten ilmastomielenosoitukset ovat malliesimerkki kansalaisvaikuttamisesta, jolla muutetaan maailmaa. Tänään liputamme Miina Sillanpäälle ja kansalaisvaikuttamiselle.” 1.10.1906 astuivat voimaan valtiopäiväjärjestys ja vaalilaki, jotka antoivat kansalaisille täydet poliittiset oikeudet. Miina Sillanpää oli Suomen ensimmäinen naisministeri ja hän oli perustamassa ensikotitoimintaa Suomessa. Pioneeri, jonka muistolle on arvokasta liputtaa.

Valiokunnissa on kuultu eri alojen asiantuntijoita myös tällä viikolla. Liikenne- ja viestintävaliokunnassa käsiteltiin ilmastovuosikertomusta 2019 ja kevytautoja koskevaa lakimuutosta. Pyöräliitto järjesti valiokunnalle pyöräliikenneillan ja sähköpyörien koeajomahdollisuuden, harmillisesti se oli päällekkäin lakivaliokunnan ja oikeusministerin tapaamisen kanssa. Hallituksen istuntokauden lainsäädäntösuunnitelma ja mahdollisuus tavata oikeusministeriön väkeä vei voiton sähköpyöristä, onneksi kotona voi ajella sähköpyörällä aina kun ehtii.

Lakivaliokunnassa käsittelyssä oli kaksi kansalaisaloitetta: raiskauksen määritelmän muuttaminen suostumukseen perustuvaksi ja tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltäminen, joista jälkimmäisestä järjestettiin julkinen kuulemistilaisuus tällä viikolla. Asiantuntijakuulemiset olivat kattavia ja toivottavasti THL:n julkaisu löytyy joka ikisestä neuvolasta ja synnytyssairaalasta. Yksiselitteinen viesti on: silpominen on kiellettyä, piste. Väkivallan vastaiseen työhön on saatava riittävät resurssit ja tietoisuutta on lisättävä maahanmuuttajayhteisöissä, sote-ammattilaisten koulutuksessa ja kouluterveydenhuollossa. 

Perjantaina äänestimme välikysymyksestä pitkän kaavan mukaan, kun äänestysjärjestelmä oikutteli ja oli mentävä avoimeen lippuäänestykseen nimenhuudon perusteella. Hallitus nauttii eduskunnan luottamusta äänin 97-75. Työ ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävän Suomen eteen siis jatkuu. Tätä työtä on ilo olla mukana tekemässä.

Tiimiämme täydensi tällä viikolla riihimäkeläinen tettiläinen Katariina, joka tutustui eduskuntatyöhön avustajani Maijan kanssa. Oikeustieteestä kiinnostunut ysiluokkalainen sai aimo annoksen kokemusta lainsäädäntötyön ytimestä. 

Sunnuntain edustustehtävä Janakkalan vihreiden syysretkellä Suurisuolle oli oiva tapa lopettaa työviikko oppien uutta suoekosysteemistä sekä tavaten uusia ja vanhoja tuttuja. Ensi viikon pääaiheena on talousarvio 2020, pysy kuulolla!