Viikko alkoi Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokouksella, jossa hyväksyttiin keskustavisio 2035 ja hiilineutraali Hämeenlinna -ohjelman eteneminen.

Eduskunnassa saatiin mitä luvattiin, nimittäin keskustelua vuoden 2020 talousarviosta. Perusteellinen talousarvioesitys ansaitsee perusteellisen käsittelyn ja sen se totisesti sai. Neljän pitkällisen täysistuntopäivän aikana jokainen kansanedustaja sai varmasti sanoa sanottavansa budjettiesityksestä (ja monesta muustakin asiasta).

Nostin omaan valiokuntaan liittyen liikenne- ja viestintäministeriön toimialalta vähemmälle huomiolle jääneen polttoainekysymyksen, nimittäin biokaasun merkityksen liikenteen päästövähennyksiin: 

”Arvoisa puhemies. Kun puhutaan liikenteen päästöistä ei voida olla puhumatta biokaasusta. Biokaasulla voidaan vähentää merkittävästi liikenteen päästöjä. Samalla on mahdollisuus vähentää peltojen raivausta ja edistää ravinteiden kiertoa. Siksi onkin tärkeää, että hallitus panostaa jo ensi vuoden budjetissa kansalliseen biokaasuohjelmaan. Tämä on yksi konkreettinen askel kohti hiilineutraalia liikennettä, joka myös luo uusia työpaikkoja Suomeen ja vahvistaa sitä paljon puhuttua huoltovarmuutta, joka tänäänkin tässä salissa on jo moneen kertaan mainittu.”

Liikenne- ja viestintäministeri Marin painotti vastauksessaan eri ministeriöiden yhteistyön merkitystä myös tässä kysymyksessä. 

Lisäksi sain debattipuheenvuorot Barnahus-hankkeesta ja tulevista OT-keskuksista sekä kysyin vanhemmuuslain valmistelusta ja perheiden monimuotoisuuden huomioimisesta lainsäädännössä. 

Keskiviikkona oli Kanta-Hämeen LAPE-akatemian vuoro ja minulla oli kunnia olla siellä puhumassa hallitusohjelmasta. Kuten moni tietääkin, olen ollut lape-aktiivi jo muutosohjelman alkumetreiltä saakka. Lapsi- ja perhepalveluiden muutos etenee jo maakunnissa ja lapsistrategiatyö on alkamassa. Perhekeskusten ja tulevien sotekeskusten sujuva yhteistyö on kaikkien etu – lapsen, perheen, ammattilaisten ja kuntatalouden.

Torstaina puolustusvaliokunta vieraili puolustusvoimien ylipäällikön, tasavallan presidentti Sauli Niinistön luona hänen virka-asunnollaan Mäntyniemessä. Puolustusvaliokunnan varajäsenenä pääsin vierailulle mukaan kuulemaan mielenkiintoisen ajankohtaiskatsauksen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. 

 

 

Maa- ja metsätalousministeriön budjettiin liittyen korostin ruokavalion terveysvaikutuksia ja nostin esiin planetaarisen ruokavalion. Viimeisin näistä sai huomiota myös keskustan Suomenmaa-lehdessä yhdessä edustaja Kärnän ”vegaanihömpötyksen” kanssa. Punaisen lihan ja maitotuotteiden käytön vähentäminen ruokavaliossa on merkittävä teko sekä kansanterveyden että ilmaston puolesta. 

Perjantaina vietettiin YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää ja roosanauhapäivää – pinkki perjantai siis! Budjettiviikon päätteeksi kokoustettiin vielä Hämeen piirihallituksen kanssa Riihimäen Vihreiden uusissa tiloissa Voimalassa. Harri Heinonen piti kertausluennon kestävän metsänhoidon perusteista ja se toimiikin hyvänä evästyksenä tulevien viikkojen hakkuukeskusteluihin. Lauantaina Hämeenlinnan Vihreät järkkäsivät herkullisen brunssin luottamushenkilöille, ehdimme vaihtaa kunnolla kuulumisia pitkästä aikaa <3 ja sitten vielä ryhmänjohtaja Veera Jussilan kanssa kävimme esilaulamassa  maakuntalaulun Raatihuoneen yhteislaulumaratonissa.

Näin se ensimmäinen budjettiviikkokin on nyt takana. Ensi viikolla pitäisi kuulemma taas päästä takaisin ”normaaliin päivärytmiin” – mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Kuulumisiin!

Mirka