Viikko alkoi eduskunnan puolustusvaliokunnan vierailulla Hattulassa ja Hämeenlinnassa tutustumassa Panssariprikaatin ja puolustusteollisuusyhtiö Patria Landin toimintaan. Parolannummella meille esiteltiin panssariprikaatin kalustoa ja koulutusta sekä keskustelimme maavoimien kehitysnäkymistä ja asepalveluksesta yleisesti. Patrian Hämeenlinnan tehtaalla ohjelmaan kuului ajankohtaiskeskustelu ja tehdaskierros. Bonuksena siis tiistain lähityöpäivä kotikulmilla ja valiokuntavierailu kiinnosti paikallismediaa hyvin, Yle Hämeenlinna ja Hämeen Sanomat tekivät jutut aiheesta.  

 

 

 

 

 

 

Eduskunnassa käsiteltiin myös tällä viikolla kansalaisaloitteita. Kaivoslaki NYT – kansalaisaloite keräsi tarvittavat allekirjoitukset ja se tuotiin eduskuntaan. Lakivaliokunta puolestaan järjesti julkisen kuulemisen Suostumus2018 -kansalaisaloitteesta. Ilahduttavaa on, että näiden molempien tärkeiden kansalaisaloitteen sisältämät ydinasiat ovat kirjattuna hallitusohjelmaan ja ovat jo valmistelussa.

Sain lähetekeskustelussa debattipuheenvuoron: 

”Arvoisa rouva puhemies! Kiitos aloitteentekijöille ja allekirjoittajille. Kaivoslain uudistamisella on kiire. Kuten tiedämme, yli kuudesosa Suomen pinta-alasta on jo varattu kaivosyhtiöiden toimesta, ja varauksista noin 10 prosenttia sijaitsee Natura-alueella. Yksi Kanta-Hämeen suurimmista varauksista sijaitsee Torronsuon kansallispuiston välittömässä läheisyydessä. Edes tämä monimuotoisuuden malliesimerkki, tämä satojen eri eliölajien koti, tämä kulttuurihistoriallisestikin arvokas luonnonsuojelualue ei ole turvassa kaivosyhtiöiltä.

Arvoisa rouva puhemies! Torronsuon kansallispuisto on vain yksi esimerkki niistä kohteista, joita kaivoslain uudistuksen täytyy suojella. Kunnilla on oltava oikeus sanoa ei kaivostoiminnalle omilla alueillaan. Yritysten on vastattava täysimääräisesti toiminnastaan syntyvistä ympäristövahingoista, ja varsinkin nyt kuudennen massasukupuuton aikakaudella luonnon monimuotoisuutta on kaikin keinoin suojeltava. Tarvitsemme uuden kaivoslain, ja siksi tämä kansalaisaloite on niin tärkeä.”

Kaivoslaki NYT: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Documents/KAA_7+2019.pdf

Puheenvuoro kaivoslaki: https://verkkolahetys.eduskunta.fi/fi/taysistunnot/taysistunto-51-2019?start=4310&end=4377

Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen tasa-arvokomitean puheenjohtaja kansanedustaja Petra Bayr Itävallasta kävi torstaina ja perjantaina Suomessa opintomatkalla valmisteilla olevaa raporttiaan varten. Bayrin raportin aiheena on ilmainen ehkäisy, jonka erilaisiin käytäntöihin hän halusi Suomessa tutustua. Tapasimme Petran yhdessä Hanna Sarkkisen (vas) kanssa ja esittelimme suomalaisia käytäntöjä. Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite maksuttomasta ehkäisystä kaikille alle 25-vuotiaille. THL:n arvioiden mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 50 kuntaa tarjoaa nuorille ilmaista ehkäisyä.

Lakivaliokunnan julkisessa kuulemisessa käsiteltiin torstaina #Suostumus2018 -kansalaisaloitetta. Lakialoitteen keskeinen sisältö on muuttaa rikoslain 20. lukua niin, että raiskauksen määritelmä perustuu väkivallan tai sen uhan sijasta suostumuksen puutteeseen. Seksi ilman suostumusta on aina raiskaus. Valiokunnan kuulemisessa aloitteen tekijöitä edusti kansanedustajakollegani Iiris Suomela​ ja lisäksi kuultiin eri alojen asiantuntijoita ihmisoikeuksien, lainsäädännön ja rikosoikeuden näkökulmista.

Nostin kuulemisessa esille lakivaliokunnan tutustumismatkan Norjaan, jossa suostumusperustainen seksuaalirikoslainsäädäntö on jo voimassa. Norjassa raiskauksesta tuomitaan ehdotonta vankeutta vähintään kolme vuotta ja keskimääräisen tuomion pituus on neljä vuotta. Kysyin myös siitä, miksi niin moni poliisin tietoon tullut seksuaalirikos jää Suomessa tällä hetkellä syyttämättä. Myös nämä asiat tulee ottaa huomioon, kun seksuaalirikoslainsäädäntöä uudistetaan. Seksuaalirikoslainsäädäntö tulee päivittää ihmisen itsemäärämisoikeutta kunnioittavaksi ja Istanbulin sopimuksen mukaiseksi. Onkin ensisijaisen tärkeää, että kansalaisaloite on nyt eduskunnan käsittelyssä, lainsäädännön uudistusta jo valmistellaan ja asia on kirjattu yksiselitteisesti hallitusohjelmaan. Kiitos aloitteen tekijöille ja jokaiselle sen allekirjoittaneelle.

Kansalaisaloitteen löydät kokonaisuudessaan: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3209

Kuulemisen tallenne, kannattaa katsoa. https://verkkolahetys.eduskunta.fi/…/valiokunt…/lav_17102019

Finfamin ihana Pia Hytönen kävi tapaamassa minua ja kuten kampanjakevään aikana Hyvän mielen paneelissa, niin tälläkin kertaa juttua piisasi! Yllättyikö joko :) Suomessa arviolta joka neljäs alaikäinen lapsi elää perheessä, jossa vanhemmalla on hoitoa vaativa mielenterveys- tai päihdeongelma. Nämä lapset tarvitsevat erityistä tukea. #äläsuljesilmiäsi 

Viikon odotetuimmat vierailut olivat perjantaina, kun monella edustajalla oli syyslomalaisia käymässä Helsingissä. Parasta koko talossa oli yhdyskäytävän potkulaudat ja kahvilan uunituoreet munkkirinkilät. <3