Tervehdys ystävät!

Ruska alkaa olemaan ohitse ja aamupakkanen antaa luonnollisen poskipunan aamujunaan kiirehtiessä. Jouluun on enää alle kymmenen maanantaita ja ensilumi laskeutuu maahan hetkellä millä hyvänsä. On aika jälleen kertailla edellisen viikon tapahtumia.

Yksi viikon kohokohdista oli Asikkalan Vihreiden vierailu eduskuntaan. Yhdistys on pian laajentamassa toimialuettaan ja muuttamassa nimensä Järvi-Hämeen Vihreiksi. Tuo uusi nimi on niin kaunis, että jo pelkkä sen sanominen ääneen tuo hymyn huulille. Oli todella voimaannuttavaa saada tarjota hämäläisille vihreille mahdollisuus tutustua eduskuntataloon ja vaihtaa tuoreimmat kuulumiset. Avustajani Maija pääsi ensimmäisellä virallisella opaskierroksellaan kertomaan eduskunnan hauskimmat tarinat niin nykypäivästä kuin menneestä. 

Tiesitkö, että eduskunnan naisten huoneessa on aikoinaan ollut lämmittävät kaapistot naiskansanedustajien villahousuille? Eihän nyt pääaulassa kansalaisten nähden voinut alkaa hameen alta villapöksyjä riisumaan. Oletko käynyt eduskuntatalossa? Järjestämme mielellämme sidosryhmille eduskuntavierailuja mahdollisuuksien mukaan, niistä voit olla yhteydessä avustajaani maija.kranni(at)eduskunta.fi.

Tiistaina ulkoministeri Pekka Haavisto kutsui eduskuntaryhmän Valtion vierastalolle ulkopoliittiseen keskusteluun, jossa ehdimme rauhassa käydä läpi ajankohtaisimpia asioita mm Syyrian tilanteeseen liittyen. Ulkoministeri Haavisto korosti myös Ykkösaamun haastattelussa, että Suomi ja EU tekevät päivittäin töitä, jotta leirillä olevien kansalaisten tilanne saataisiin ratkaistua.

Keskiviikkoaamun kahvit juotiin Asianajajaliitossa lakivaliokunnan kanssa ja samalla saimme tiiviin tietopaketin 100-vuotisen liiton toiminnasta. Sieltä suoraan oli lähtö Harmajan luotsiasemalle liikennevaliokunnan kanssa. Luotsauksella varmistetaan merenkulun sujuvuus Suomen karikkoisilla väylillä. Luotsauksen tuottama turvallisuuslisä on ratkaiseva onnettomuuksien ennaltaehkäisemisessä ja tärkeä osa luonnonsuojelua. Upea aurinkoinen syyskeli helli meitä, vaikka olimme varautuneet lokakuiseen syysmyräkkään. Pääsimme pikavisiitille myös Harmajan majakkaan ja se olikin kaivattua vaihtelua kokouksissa istumiselle. 

Torstaina lakivaliokunta vieraili eduskunnan oikeusasiamiehen toimistolla. Virisi todella hyvää keskustelua ja saimme uusia näkökulmia lainsäädäntötyöhön. Kuntapäättäjille lukusuosituksena erityisesti Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomuksen luku ”Kymmenen keskeistä suomalaista perus- ja ihmisoikeusongelmaa” (s.120-123)

Täysistunto- ja valiokuntatyö jatkui tavalliseen tapaan. Niin täysistuntojen päiväjärjestykset kuin valiokuntien viikkosuunnitelmatkin ovat muuten nähtävillä eduskunnan sivuilla, jos jollakulla on kiinnostusta tutustua niihin blogiani syvällisemmin.

Eduskunnan kerhotoiminta muotoutuu edelleen. Eduskunnan lasten puolesta -ryhmä piti järjestäytymiskokouksensa, jossa hyväksyttiin ryhmän toimintasuunnitelma tulevalle vuodelle. Ryhmän tarkoituksena on mm. seurata ja vaikuttaa lapsistrategian etenemiseen lasten oikeuksien mukaisesti ja ehkäpä myös koota yhteen eduskunnan erilaisia lapsi- ja perhepoliittisia ryhmiä. Ryhmän kokouksessa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoi tuoreimmat kuulumiset lasten oikeuksien rintamalta.

Myös eduskunnan hlbti-ryhmä kokoontui niin ikään ensi kertaa tällä viikolla. Olen pyrkinyt valitsemaan eduskunnan monipuolisesta kerhotoiminnasta minua kiinnostavat kerhot toisiaan täydentävästi. Esimerkiksi hlbti-verkostolla on mainio synergia monimuotoiset perheet -ryhmän kanssa, joka aloittaa toimintansa marraskuussa.

Eduskuntaan saapui tälläkin viikolla tärkeitä kansalaisaloitteita verkkokalastuksen kieltämisestä saimaannorpan levinneisyysalueella, terapiatakuusta ja avohakkuiden lopettamisesta valtion mailla. Kansalaisaloitteiden merkitys poliittisessa päätöksenteossa on kasvanut viime vuosina merkittävästi ja hyvä niin – onhan se yksittäiselle kansalaiselle vaalien välillä ainoita konkreettisia keinoja vaikuttaa päätöksentekoon ja lainsäädäntöön. On äärimmäisen tärkeää, että eduskuntaan saapuvat kansalaisaloitteet saavat arvoisensa huolellisen käsittelyn valiokunnissa ja istuntosalissa.

Alkanut viikko on syysistuntotaukoa ja aikaa riittää nyt muuhunkin. Ohjelmassa tällä viikolla on mm. tutustumiskäynti SOS-lapsikylän toimintaan Tampereella, käynnistämme Kanta-Hämeen NYTKIS-verkoston toimintaa Hämeenlinnassa ja piipahdan Hämeen Vihreiden naisten syyskokouksessa Lahdessa. Ja on myös mahdollisuus ottaa hetki aikaa itselle metsässä rauhoittuen ja aivan tavallisia kotiaskareita tehden – ihan luksusta!