Istuntovapaa viikko uutta suunnitellen

Kesän jälkeen ensimmäinen viikko ilman täysistuntoja on pian takana ja ensi viikolla päästään taas tositoimiin. Luovalle ajattelutyölle ei eduskunnan hektisessä arjessa tunnu jäävän kovinkaan paljoa tilaa. Uudet ideat ja visiot syntyvät usein muualla kuin valiokuntien kokoushuoneissa tai istuntosalissa, joissa tekeminen painottuu paljolti juuri sillä hetkellä pöydällä olevaan asiaan.

Maanantainen tapaaminen Hämeen Vihreiden naisten kanssa oli hyvä startti ideoinnille. HäViNan syyskokouksen aluksi keskustelimme demokratiasta ja kevään 2021 kuntavaaleista. Kaikkia ehdokkuudesta kiinnostuneita rohkaistiin olemaan yhteydessä lähimpään vihreään yhdistykseen asian tiimoilta.

Keskiviikkona sain purettua siviilielämän to do -listaa Tampereen suunnalla, samalla kun kävin kansanedustajana tutustumassa Vuoreksen SOS-lapsikylän toimintaan. Vaikka järjestön toiminta on minulle tuttua vuosien ajalta, oli mielenkiintoista päästä paikan päälle kuulemaan toimipisteen tuoreimmat kuulumiset. Järjestö tekee korvaamatonta työtä lasten ja perheiden hyväksi. Toiminta painottuu varhaisen tuen palveluihin, joka on niin lastensuojelussa kuin muussakin sosiaalityössä ensisijaisen tärkeää.

Torstai-iltana Kanta-Häme nytkähti, kun pitkän tauon jälkeen NYTKIS-aluetoimikunta aktivoitui uudelleen. Kanta-Hämeen NYTKIS kokoaa alueen naisjärjestöt yhteistyöhön tavoitteenaan edistää sukupuolten tasa-arvoa, puolustaa naisten ihmisoikeuksia ja poistaa naisiin kohdistuvaa syrjintää. Aluetoimikuntaan kuuluvat eduskuntapuolueiden naisjärjestöt, Kanta-Hämeen perhetyö ry ja Hämeenlinnan Zonta-kerho.

Aluetoimikunnan ensimmäinen yhteinen ponnistus on jo marraskuussa. Suomen kansallisen väkivaltaobservatorion ”Valoa, ei väkivaltaa” -kampanja tulee näkymään Kanta-Hämeessä erilaisten tempausten muodossa YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. Kampanjan tavoitteena on puolustaa naisten ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Tänä vuonna kampanjan teemalla ”Jokaisella on oikeus tukeen” halutaan viestiä, että jokaisella väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneella on oikeus tarvitsemaansa apuun ja riittävään tukeen henkilön taustoista tai taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

On hienoa koota naisjärjestöt saman pöydän ääreen myös Kanta-Hämeessä ja toimia aluetoimikunnan puheenjohtajana. Mielestäni naisjärjestöjen yhteistyötä tarvitaan etenkin tässä ajassa, kun vihapuhe ja konservatiiviset arvot uhkaavat etenkin nuoria naisia. Tasa-arvo ei todellakaan ole valmis. Toimikunta toivottaa kaikki Kanta-Hämeen naisjärjestöt lämpimästi tervetulleiksi mukaan yhteistyöhön.

Ensi viikolla palataan Arkadianmäelle uusien ideoiden kanssa. Kiitos kun olette mukana!

P.S. Operaatio Mekko käynnistyi todenteolla istuntotaukoviikolla, ihana vaalipäällikköni ja käsityövaikuttaja Veera Jussila vastaa myös Linnan juhlien puvusta 2019. Sen verran on jo paljastettu Instagram-tarinan puolella, että yhteistyökumppanina on Voglia ja Operaatio Mekko alkoi heidän ylijäämäkangasvarastoltaan.