Lapsen oikeuksien viikko eduskunnassa

Tällä viikolla vietettiin lapsen oikeuksien viikkoa. Oli ilo huomata, että lapsen oikeudet olivat eduskunnassa esillä teemaviikon kunniaksi monin eri tavoin. Kirjoitin lapsen oikeuksista Vihreiden Naisten blogiin: “YK:n lapsen oikeuksien sopimus täytti tällä viikolla 30 vuotta ja se on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. Lapsen ääni pitää saada kuuluviin kaikissa perhepalveluissa, lastensuojelussa, lapsen huollosta sovittaessa ja kautta yhteiskunnan. Työ lapsiystävällisemmän Suomen puolesta jatkuu.” Lue koko teksti täältä.

Viikko alkoi Hämeen liiton ja kansanedustajien tapaamisella Forssassa. Tutustuimme forssalaisen Jospak Oy:n toimintaan ja keskustelimme Kanta-Hämeen elinvoimasta sekä Forssan seudun erityispiirteistä. Jospak Oy:n innovatiivinen elintarvikevuoka vähentää muovin osuutta pakkausjätteestä jopa 85% ja edistää kiertotalouden lisäksi ekologista kestävyyttä. Hämeessä on luotu useita kestävän kehityksen innovaatioita ja näiden kasvuyritysten toimintaedellytykset meidän on kyettävä turvaamaan.

Tiistai starttasi #Ääni19 -lapsen oikeuksien foorumilla, joka järjestettiin nyt toista kertaa lapsen oikeuksien viikolla Hämeenlinnassa. Foorumi tuo saman pöydän ääreen tietoa ja kokemusta eri järjestöistä, ministeriöistä sekä tutkimuslaitoksilta. Tapahtuman osallistujilla on yhteisymmärrys siitä, että onnistunut lapsipolitiikka on koko yhteiskunnan tärkeimpiä tehtäviä.

Sain jälleen vieraaksi tuttuja kasvoja Hämeestä, kun Lahden Vihreät saapuivat vierailulle eduskuntaan. He toivat mukanaan tuliaisia Lahdesta, joka on valittu vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Lahdessa testataan asukkaan henkilökohtaista liikkumisen päästökauppaa ja pyritään kunnianhimoisesti kohti hiilineutraaliutta, joka osoittaa todella hienoa edelläkävijyyttä. Avustajani Maija opasti lahtelaisia kierroksen talossa ja pääsinpäs vilkuttelemaan vieraille täysistuntosalin lehterille, kun odotin vielä iltamyöhään puheenvuoroa.

Liikenne- ja viestintävaliokunnassa teemana tällä viikolla oli liikenteen tulevaisuus, älykkäät ratkaisut ja kestävät palvelut. Liikennejärjestelmän on pakko muuttua, jotta saamme leikattua päästöjä ilmastonmuutoksen vaatimalle tasolle. Suomi valmistelee ensimmäistä 12-vuotista valtakunnallista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa ja sen tiimoilta on käynnistynyt jo ensimmäinen lausuntokierros suunnittelun lähtökohtia koskien. #Liikenne12 -ohjausryhmä kokoontui ensimmäisen kerran perjantaina liikenneministeriössä ja kokoontuu uudestaan jo alkavalla viikolla. 

Viikonloppunakaan ei vihreältä politiikalta vältytty, kun Hämeen piirihallitus kokousti Jokioisilla. Hallituksen kokouksen jälkeen Hämeen Vihreiden syyskokous valitsi uuden hallituksen seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Onnea kaikille valituille! Hämeen Vihreät otti syyskokouksessaan kantaa muun muassa ratahankkeisiin ja Hämeen junayhteyksiä heikentäville oikoradoille syyskokous antoi rukkaset. Allekirjoittaneella tuli palvelut täyteen piirihallituksen osalta, kiitos kaikille mielenkiintoisista neljästä vuodesta!

Ilta jatkui rennoissa tunnelmissa Lounais-Hämeen Vihreiden 25-vuotisjuhlien merkeissä. Nautimme herkullisen lähiruoka-menun Vekkilän museotilan emännän, Kristiina Liinaharjan valmistamana. Juhlissa muisteltiin paitsi Lounais-Hämeen Vihreiden taivalta tähän päivään, myös Forssan Koijärven tapahtumia 40 vuoden takaa. Vihreät ovat puhuneet samoista teemoista, kuten ilmastonmuutoksesta ja lajikadosta jo vuosikymmenien ajan. Tämä herättää kunnioitusta kaikkia tätä tärkeää työtä tehneitä ihmisiä kohtaan, mutta toisaalta suurta turhautumista asioiden edistämisen hitaudesta. Juhlissa esiteltiin erilaisia asiakirjoja vuosien varrelta ja yksi hauskimmista oli Pekka Saurin piirros Vihreän liiton puoluekokouksen ohjelman kannessa vuodelta 2001. ”Me emme siis ole oikealla emmekä vasemmalla, vaan tosissamme!”

P.S. Maanantaina 25.11. vietetään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää ja Kanta-Hämeen Nytkis osallistuu väkivaltaobservatorion Valoa, ei väkivaltaa -kampanjaan Hämeenlinnassa ja Forssassa. Tervetuloa mukaan osoittamaan tukesi väkivaltaa kohdanneille naisille ja vaatimaan muutosta parempaan.