Itsenäisyyspäivää edeltänyt viikko oli sen verran spesiaali, että blogin kirjoittaminen jäi hallituskriisin jalkoihin. Monien vaiheiden kautta maan hallitus kaatui, mutta nousi kompuroituaan välittömästi takaisin pystyyn ja kestävämmän Suomen rakentaminen saa jatkoa. En lähde tässä sen enempää hallituskriisiä kommentoimaan, mutta olen hyvin iloinen, että hallitus jatkaa kesäkuussa sovitun hallitusohjelman mukaisesti hyvässä yhteistyössä pääministeri Marinin johdolla.

Itsenäistä Suomea juhlittiin arvokkaasti niin Vanajanlinnan itsenäisyyspäivän etkoilla kuin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla presidentinlinnassa. Ensimmäiset Linnan juhlat olivat ikimuistoiset. Presidenttiparin kättely oli illan kohokohta itseoikeutetusti ja pääsin tervehtimään myös presidentti Tarja Halosta kahvipöytään mennessä. Kadetit tanssittivat hienosti ja Club for Five pisteli parastaan jazzhuoneessa. Kunpa jokainen muistaisi tänäkin päivänä sen, missä tilanteessa Suomessa oltiin 80 vuotta sitten. Ihailtavaa talvisodan henkeä kaipaan nykypäivän Suomeen – miten saamme yhdessä ratkaistua suuret haasteemme? Vihamielisyys ja epäkunnioittavat käytöstavat tuntuvat olevan tärkeintä tässä ajassa, eikä se tie ole ikinä johtanut mihinkään hyvään. Kuinka suuri mullistus tarvitaan, että ihmiset löytävät sisimmästään hyvän tahdon ja yhteisen hyvän eteen ponnistelun?

Tiistaina valittiin pääministeri ja valtioneuvosto. Minun työni kannalta merkittävin muutos on se, että liikenne- ja viestintävaliokunnan vastuuministeri vaihtuu Sanna Marinin noustua pääministeriksi. Jatkossa liikenneasioita ministeriössä luotsaa Rinteen hallituksen työministeri Timo Harakka. #liikenne12 työ jatkuu samassa aikataulussa ja hallituskriisi ei käytännön työtä juurikaan viivyttänyt. Ratahankeyhtiöiden neuvotteluista odotetaan lisätietoa ja päästään etenemään niissä myös liikennejärjestelmän kannalta oikeaan suuntaan. 

Sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi uutta hallituskokoonpanoa: ”Sanna Marinin hallitus nimettiin juuri virkaansa. Tämä on hieno historiallinen hetki. Ulkomaita myöten on iloittu siitä, miten maailman nuorin virkaatekevä pääministeri johtaa osaavien naisten viisikon kesken hallitusta. Politiikka on ensisijaisesti tärkeiden asioiden edistämistä, mutta myös esikuvien tarjoamista. Vallan kasvot ovat olleet perinteisesti miehiset, eikä vielä vuosikymmen tai kaksi sitten ollut nuoria naisia politiikan korkeimmilla paikoilla. Hallitus ei aloita työtään tyhjältä pöydältä. Antti Rinteen keväällä neuvottelema hallitusohjelma pysyy edelleen hallitustyön pohjana.” Työ sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävämmän Suomen puolesta jatkuu.

Itsenäisyyden juhlarahaston lastensäätiön (Itla) valtuuskunta piti sääntömääräisen syyskokouksensa keskiviikkona. Kokouksessa valtuuskunta järjestäytyi ja säätiön hallitusta täydennettiin. Minulla on ilo ja kunnia toimia valtuuskunnan puheenjohtajana. Lapsiystävällinen yhteiskunta rakennetaan yhdessä ja olen todella iloinen, että työni lasten oikeuksien turvaamiseksi saa näin upealla tavalla jatkoa. Kannattaa pistää Itlan toiminta seurantaan, sieltä on tulossa mahtavia juttuja 2020!

Tällä viikolla eduskunnassa on käyty opposition välikysymyksen johdosta todellista arvokeskustelua al-Holin leirin tilanteesta siellä olevien suomalaisten osalta. Ulkoministeri Pekka Haavisto muistuttaa meitä kaikkia mistä tässä kaikessa on kyse: “On kyse lapsista, on kyse oikeusvaltiosta. Rojavan johtajien näkemys on, että pelkästään lapsia ei voi hakea pois ilman äitien suostumusta. Suomen viranomaisilla ei myöskään ole ulkomailla toimivaltaa lasten erottamiseen huoltajistaan. Tästä ei voi olla automaattisena johtopäätöksenä, että lapsen etu jätettäisiin kokonaan huomiotta. Lasten auttamiseen meitä ohjaavat sekä laki että oikeustaju.” Minulla ei ole tähän Pekan tilannekatsaukseen lisättävää, lapsen oikeuksien on oltava suomalaisessa oikeusvaltiossa lähtökohta, josta ei vaikeissakaan tilanteissa tingitä.

Al-Holin tilanteen käsittelyä jatketaan ensi viikolla täysistuntosalissa, kun hallitus vastaa opposition esittämään välikysymykseen. Valitettavasti moni tärkeä asia jäi kuluneella viikolla uutiskynnyksen alle: eduskunta palautti päivähoito-oikeuden jokaiselle lapselle ja lopetti työttömiä kyykyttävän aktiivimallin. Twiittasin aiheesta ja tykkäyksien määrästä päätellen monia muitakin suomalaisia häiritsee median tapa jättää uutisoimatta hyvistä asioista ja hienoista saavutuksista. 

Vaikka julkisuudessa ja otsikoissa kiehuu, ei työ paremman huomisen puolesta pysähdy. Luontoa suojellaan, köyhyyttä torjutaan ja lapsen oikeuksia edistetään joka ikinen päivä. Tämä on syytä muistaa tässä ajassa, kun vastakkainasettelu kärjistyy ja disinformaatio leviää hurjaa vauhtia. Pidetään yhdessä huolta, ettei tärkeät asiat hautaudu älämölön alle.