Viikkoblogini tekee paluun!

Pandemian takia tauolle jäänyt viikkoblogini tekee jälleen paluun. Näissä viikottaisissa katsauksissani avaan työtäni kansanedustajana ja arkeani eduskunnan kabineteissa. Syynä tauolle oli se, että pandemia-aikana kaikki eduskunnan työtehtävät keskittyivät tavalla tai toisella koronaan. Tämä olisi olisi tehnyt viikkoblogeistani varsin yksipuolista luettavaa.

Vuoden 2022 valtiopäivien avajaisviikko on kuitenkin hyvä hetki aloittaa viikkoblogin kirjoittaminen uudelleen. Pandemiaa hallitaan koko ajan paremmin ja paremmin, ja eduskuntatyökin on palannut hiljalleen kohti normaalia. Kevään aikana lanseeraan viikkoblogin ohella uutiskirjeen, jonka kautta saat tietoa uusimmista blogikirjoituksistani, tukiryhmätapaamisista, vierailuaikatauluistani ja muista ajankohtaisista uutisista. Uutiskirje lähetetään noin kerran kuukaudessa ja informoin tästä lisää lähempänä sen julkaisua.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi keskiviikkona yhdessä puhemies Vanhasen kanssa tämän vuoden valtiopäivät, jotka kestävät seuraaviin vaaleihin asti. Perinteisessä avajaispuheessaan presidentti korosti toimia ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillitsemiseksi ja diplomatian tärkeyttä jännittyneessä turvallisuustilanteessa. Lisäksi hän kiitti eduskunnan nopeaa reagointi- ja päätöksentekokykyä pandemian hallinnassa.

Puhemies Vanhanen nosti esille samoja teemoja ja lupasi eduskunnan käyvän keskustelun Suomen turvallisuuspolitiikasta. Vanhanen nosti mielenkiintoisesti esille myös sen, että eduskunnan olisi hyvä pohtia nykyisen perustuslakimme toimivuutta nyt, kun sen kriisinkestävyyttä on testattu.

Valtiopäivien avajaiset tarkoittivat sitä, että valiokuntatyökin pyörähti jälleen käyntiin. Liikenne- ja viestintävaliokunnassa käsiteltävät asiat olivat jälleen monenkirjavat EU:n avaruuspolitiikasta tietoverkkorikollisuuteen. Ensimmäisissä kokouksissa käsittelimme lähinnä kevään käsittelysuunnitelmia. Lisäksi listalla oli YLE-lain uudistaminen, jonka tausta on Medialiiton tekemässä kantelussa. Asian käsittely jatkuu valiokunnassa.

Perjantain iltapäivällä tapasimme eduskunnan Suomi-Italia-ystävyysryhmän kanssa Italian parlamentin ystävyysryhmää, jonka kanssa keskustelimme ajankohtaisista asioista Euroopan unionissa ja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Ystävyysryhmät ovat hyvä tapa tiivistää maiden välisiä epävirallisia suhteita eduskuntatasolla ja luoda yhteisymmärrystä eri asioihin. Suomi-Italia ystävyysryhmän puheenjohtajana – ja suurena Italia-fanina – minulla oli kunnia johtaa keskustelua

Täysistunnossa käsiteltiin vuoden 2021 Ilmastovuosikertomusta, joka hyväksyttiin perjantaina. Pidän Ilmastovuosikertomusta yhtenä tärkeimmistä eduskunnalle annettavista raporteista, sillä sen avulla saamme kokonaiskuvan ja tilannekatsauksen Suomen matkasta kohti hiilineutraalia hyvinvointivaltiota vuoteen 2035 mennessä. Valiokuntien lausunnoissa on hyviä nostoja, jos haluat enemmän niistä lukea.

Viikkoa väritti edelleen aluevaalit, jotka käytiin 23. päivä tammikuuta. Vihreiden vaalitulos oli pettymys. Vaalituloksesta on jo käyty Vihreiden sisällä monipuolista ja hyvää kriittistä keskustelua, mikä antaa uskoa tulevaan. Kääritään hihat ja kirkastetaan vihreitä tavoitteita entisestään. Minut valittiin Kanta-Hämeen aluevaltuustoon, mikä tarkoittaa lisäsisältöä maanantaille, jotka on korvamerkitty maakuntatyölle. Tällä viikolla aloitettiin neuvottelut puolueiden luottamuspaikoista ja soten tulevasta rakenteesta Kanta-Hämeessä. Aluevaltuuston ohella istun kaupunginvaltuustossa ja maakuntahallituksessa. Kädet ovat siis syvällä savessa ja Hämeen kehittämisessä sekä edunvalvonnassa!

Viikonloppuna on tiedossa varsinaiset herkuttelutalkoot, kun lauantaina liputamme Runebergin päivän ja sunnuntaina saamelaisten kansallispäivän kunniaksi! Saamelaisten kansallispäivä ansaitsee enemmän huomiota, sillä saamelaisten oikeudet eivät edelleenkään toteudu täysimääräisesti maassamme.
Meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, että Euroopan ainoa alkuperäiskansa asuu Suomessa. Saamelaiskäräjälain uudistaminen onkin yksi tämän hallituksen tavoitteista ja sen tavoitteena on tukea saamelaisten oikeuksien täysimääräistä toteutumista. Sitä kohti.

Terveyttä ja herkutteluhetkiä,

-Mirka