Vuoden toiseksi viimeinen viikko oli eduskunnassa värikkäiden keskusteluiden, satojen äänestysten ja pitkien täysistuntojen täyteinen viikko. Täysistuntoja oli poikkeuksellisesti viikon jokaisena päivänä ja kello 22 aikarajaa ei perjantaita lukuunottamatta istunnoissa ollut. Maanantaina käytiin pitkä ja perusteellinen keskustelu pääministeri Marinin hallituksen ohjelmasta. Tiistaina käsiteltiin opposition välikysymystä ja aloitettiin budjetin palautekeskustelu. Palautekeskustelua käytiin kolme pitkää päivää ja valtion budjetti vuodelle 2020 on nyt hyväksytty. Perjantai pyhitettiin vielä kerran äänestyksille, jonka jälkeen kansanedustajat lähtivät joulun viettoon kotikonnuilleen.
Marinin hallituksen ohjelma jatkaa siitä, mihin Antti Rinteen ohjelma jäi. Hallitusohjelma antaa äänen niille, joilla sitä ei ole tai joiden ääni on syystä tai toisesta särkynyt. Se on erityisen arvokasta tässä ajassa, jossa tilan täyttävät he, jotka huutavat kaikista koviten. Hallitus on sitoutunut ohjelmassaan torjumaan köyhyyttä ja ilmastonmuutosta, edistämään lapsen oikeuksia kautta linjan, panostamaan koulutukseen ja varmistamaan, että yksikään särkynyt ääni ei hautaudu suomalaisessa oikeusvaltiossa älämölön alle. Hiilineutraali hyvinvointivaltio on tämän hallituksen yhteinen päämäärä ja siihen Marinin hallituksen kestävän kehityksen hallitusohjelma tähtää.
Samat tavoitteet näkyvät myös vuosikymmenen ensimmäisessä valtion budjetissa. Pidin budjettikeskustelussa puheenvuorot sosiaali- ja terveysministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön pääluokkien kohdalla. Kaikki täysistunnoissa käyttämäni puheenvuorot löytyvät eduskunnan nettisivuilta.
Hämeen Sanomat kävi viime viikolla tekemässä haastattelun kansanedustajaurani alkutaipaleesta, joka julkaistiin syntymäpäivänäni maanantaina. Hämeen Sanomat teki myös erinomaisen videon, jossa kerron työstäni eduskunnassa, myös sen varjopuolista.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia toi keskiviikkona Vihreiden kansanedustajille oman nuken. Nukeilla on mukanaan tärkeä viesti, jolla muistutetaan kansanedustajia lastensuojelun, vanhusten palveluiden ja eriarvoisuuden vähentämisen tärkeydestä. Sain itsekin oman nuken ja se sillä on erityinen paikka työhuoneessani.
Opetus- ja kulttuuriministeriön VANUPO-ohjelma julkaistiin torstaina. Valtakunnallinen nuorisotyön ja -politiikan ohjelma hyväksytään joka neljäs vuosi ja ohjelman pääteemoja ovat nuorten syrjäytymisen ehkäisy sekä merkityksellisen elämän, turvallisuuden ja osallisuuden vahvistaminen. Jokaisen kuntapäättäjän kannattaa tutustua VANUPO-ohjelmaan ja pitää silmällä kunnissa tapahtuvaa nuorisotyötä.
Perjantaina #liikenne12-ohjausryhmä kokousti ensimmäisen kerran uuden liikenneministerin kanssa ja työ valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman parissa jatkuu heti tammikuussa istuntotauosta huolimatta. Tammikuun istuntotauolla pyrin kiertämään molemmissa maakunnissa ja sidosryhmien tapahtumissa niin paljon kuin ehdin. Jos sinulla tai edustamallasi yhteisöllä on halukkuutta tavata Hämeen vihreää kansanedustajaa, olethan yhteydessä.
Toivotan kaikille seuraajilleni rauhallista joulunaikaa ja onnellista vuosikymmenen vaihdetta. Kiitos tästä vuodesta kaikille matkassa mukana olleille!
Jouluisin terveisin, Mirka