Viikkoblogi 38/2019

Tervetuloa ensimmäiseen viikkoblogiini. “Kansanedustajan työ on kiireistä ja minuuttiaikataulutettua”. Tämä on yleinen kuvaus kansanedustajan arjesta ja nyt kun tätä arkea on takana viitisen kuukautta voin todeta: oikeassa olivat.

Tämä tuli selväksi jo ensimmäisinä päivinä uutena kansanedustajana. Lehti- ja radiohaastattelut, kansalaisten yhteydenotot ja uuden opettelu ovat pitäneet kiireisenä heti vaalivalvojaisista lähtien. Suoraan vaalikentiltä hallitusneuvotteluihin, hallitusohjelman rakentaminen, ministerivalinnat, valiokuntien paikkajako, nimitykset moniin luottamustehtäviin. Ensimmäinen täysistunto, ensimmäiset kansalaisaloitteet, ensimmäiset kyselytunnit, ensimmäinen budjetti. Paljon ensimmäisiä kertoja, mutta paljon myös entuudestaan tuttuja aiheita. Ja paljon unohtumattomia hetkiä: uuden ja vanhan eduskuntaryhmän tapaaminen, valtiopäivien avajaiset ja vihreän eduskuntaryhmän kesäkokous Aulangolla. Palataan niihin vielä syksyn aikana.

Tieni vei, kuten ehkä jo tiedättekin, lakivaliokuntaan sekä liikenne- ja viestintävaliokuntaan. Lisäksi toimin varajäsenenä puolustusvaliokunnassa. Työ valiokunnissa on lähtenyt rytinällä liikkeelle ja ensimmäiset tutustumismatkat ovat jo takanapäin. Kävimme liikenne- ja viestintävaliokunnan kanssa Berliinissä tutustumassa liikenteen älykkäisiin ratkaisuihin ja uuteen Jelbi-sovellukseen (MaaS). Lakivaliokunta puolestaan suuntasi Osloon, jossa vierailimme Norjan korkeimmassa oikeudessa ja pääsimme tutustumaan ”tulevaisuuden vankilaan” Bastøyn vankilasaarella.

Valiokuntamatkan ohjelmaan sisältyy aina tapaaminen kohdemaan vastinvaliokunnan kanssa sekä vierailu Suomen suurlähetystössä. On todella arvokasta ja merkityksellistä, että eri maiden valiokunnat tapaavat ja voivat keskustella lainsäädäntöön liittyvistä haasteista. Suomen suurlähettilään ajankohtaiskatsaus on aina mielenkiintoista kuultavaa ja tarjoaa uusia näkökulmia maiden väliseen yhteistyöhön.

Täysistunto- ja valiokuntatyön lisäksi edustajia nimitetään kansallisiin ja kansainvälisiin toimielimiin ja valtion omistamien yhtiöiden hallitusneuvostoihin. Näihin liittyen merkittävimmät luottamustehtäväni ovat Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön (Itla) valtuuskunnan puheenjohtajuus ja 12-vuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman (LJS, #liikenne12) parlamentaarisen ohjausryhmän jäsenyys. Myös eduskunnan kerho- ja verkostotoiminta on lähtenyt osaltani liikkeelle esimerkiksi kylätoimintaverkoston ja köyhyysryhmän merkeissä. Näiden pöytien ääressä pääsen edistämään sydämen asioita lastenoikeuksista vähäpäästöiseen liikenteeseen, yhdenvertaisuutta ja parempia sote-palveluja unohtamatta. Se on ystävät teidän ansiotanne, ilman teidän kannustustanne ja tukeanne en olisi täällä.

Hektisestä arjesta huolimatta tavoitteena on tästä eteenpäin päivitellä kuulumisia blogiini viikottain. Jokainen viikko eduskunnassa on ainutlaatuinen ja tiedotettavaa riittää. Lupaan pureutua blogissani osaan aiheista pintaraapaisun sijaan astetta syvällisemmin. Luvassa on ainakin liikennettä, lapsistrategiaa, ilmastotoimia, tasa-arvoa ja sitä sotea. Pysykää siis kuulolla ja tervetuloa mukaan seuraamaan elämää eduskunnassa myös sosiaalisen median kanavissani!

Mirka

P.S. Lämmin kiitos teille kaikille tsempeistä ja kohtaamisista tähän mennessä. Ottakaa rohkeasti yhteyttä joko minuun mirka.soinikoski(at)eduskunta.fi tai avustajaani maija.kranni(at)eduskunta.fi, mikäli sinulla on jotakin toivomuksia, kysymyksiä tai muuta asiaa liittyen työhöni eduskunnassa.