Long time no blogging 

Uuden vuosikymmenen ensimmäinen kuukausi on jo takanapäin ja on aika jälleen jatkaa viikkoblogissa. Näin istuntotauon lopuksi voisin hieman kerrata, mitä kaikkea kuluneen kuukauden aikana on kansanedustajan arkeen mahtunut. 

Joululoma loppui lyhyeen, kun puolustusvaliokunta kutsuttiin ylimääräiseen kokoukseen Iranin ohjusiskujen vuoksi heti tammikuun alussa. Vaikka olimme vakavien asioiden äärellä, oli mukava nähdä työkavereita joulutauon jälkeen. Suomi on mukana kansainvälisessä OIR-operaatiossa yhdessä 31 muun maan kanssa. Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen tilannetta käytiin läpi ja sen todettiin olevan hyvä. Tilanne on nyt rauhallinen ja kostonkierteen katkaisu on ensisijaisen tärkeää. Suomalaiset joukot jatkavat koulutustoimintaa alueella suunnitelman mukaisesti. 

Lääkäri2020 -tapahtuman tämän vuoden teemana oli terveys ja kestävä kehitys. WMO:n johtaja Petteri Taalas avasi ilmastonmuutoksen vaikutuksia terveyteen. Lääkärikunnan rooli ilmastoystävällisten ja terveellisten elämäntapojen edistämisessä on merkittävä. Oli ilo huomata, että ilmastonmuutoksen vaikutukset otetaan vakavasti niin lääkäreiden kuin muidenkin sote-ammattilaisten keskuudessa.

Torstaina 9.1. pääsin vierailemaan MLL:n Hämeenlinnan adoptioperhekahvilassa. Kahvilan tarkoituksena on tarjota vertaistukea adoptiovanhemmille, herättää keskustelua adoptioon liittyvistä asioista sekä antaa lapsille mahdollisuus tutustua toisiin adoptiolapsiin. Ihania kohtaamisia ja kuulumisia vaihdettiin iloisen vilskeen keskellä. Kuulun eduskunnassa adoptioryhmään, jonka tavoitteena on, että erilaiset perheellistymisen muodot huomioidaan tasavertaisesti esimerkiksi perhevapaauudistuksen yhteydessä. 

Kun Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys järjesti retken Evon hakkuualueelle, päätimme avustajani Maijan kanssa lähteä paikan päälle katsomaan, mistä oikein on kyse.”

Torstaina 16.1. Hämeenlinnassa järjestettiin Vihreiden Nuorten ilmasto-ilta. Tapahtuman osallistujamäärä yllätti iloisesti, oli hienoa huomata että vihreiden nuorten tapahtumat vetävät väkeä myös kotikaupungissani. Keskustelimme nuorten kanssa hallitusohjelman ilmastotoimista, vihreistä tavoitteista ja eduskuntatyöstä yleensä. Nuoret innostuivat esittämään kysymyksiä ilmastonmuutoksen ohella myös muista tulevaisuuden näkymiin vaikuttavista seikoista, kuten koulutuksesta ja hallituksen työllisyystoimista. 

Joulukuun alussa Greenpeace nosti esille tiedon, että Evon retkeilyalueelle on suunniteltu laajoja hakkuita. Asiasta kuului ristiriitaisia tietoja eri puolilta joulunpyhien aikaan. Kun Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys järjesti retken hakkuualueelle, päätimme avustajani Maijan kanssa lähteä paikan päälle katsomaan, mistä oikein on kyse. Evolla Taruksen hakkuualueen katselmuksessa selvisi, että hakkuita on suunniteltu alueille, joilta löytyy uhanalaisia ja suojeltaviksi luokiteltuja lajeja. Tällä hetkellä hakkuut ovat jäissä, kunnes alueen lajisto on saatu kartoitettua. 

Järjestimme lauantaina 25.1. yhdessä Järvi-Hämeen Vihreiden kanssa keskustelutilaisuuden Lahdessa Vihreiden piiritoimistolla. Tilaisuuden aiheina oli perheiden monimuotoisuuden huomioiminen hallitusohjelmassa ja kuntien tarjoamissa palveluissa. Mukana keskustelussa oli myös Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring. Keskustelu oli vilkasta ja yhtä kysymystä pohdimme porukalla pidempään: kuka auttaa lastensuojelun asiakasperheitä järjestelmässä? Voikukkia -vertaisryhmät huostaanotettujen lasten vanhemmille toimivat eri puolella Suomea ja chatit alkavat helmikuussa. 

”Parlamentaarinen #liikenne12 -ohjausryhmä linjaa seuraavaksi tärkeimmät avaintavoitteet, jotka huomioidaan toimenpideohjelman valmistelussa.”

Osallistuin keskiviikkona 22.1. eduskunnan Marraskuun ryhmän varapuheenjohtajan roolissa Sininauhaliiton jäsenyhteisöjen johtajien verkoston tapaamiseen Helsingissä. Tapaaminen oli antoisa ja keskustelua virisi erityisesti lasten ja nuorten päihteidenkäyttäjien puuttuvista palveluista, koulujen päihdevalistuksesta sekä järjestöyhteistyöstä kuntien hankintoihin osallistuessa. 

Ehdin vihdoin tutustumaan kunnolla Hämeen Setlementin toimintaan ja kävimme Läntisellä Kumppanuustalolla Jukolassa. Sieltä löytyi muun muassa kahvila, urheiluvälinelainaamo ja kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita, lasten leikkipaikka ja viikkokalenteri täynnä aktiviteetteja. Hämeen Setlementti on tärkeä osallisuutta ja järjestöyhteistyötä lisäävä toimija Kanta-Hämeessä, oli mielekästä päästä tutustumaan toimintaan tarkemmin.

Pääsin tapaamaan nuoria tulevaisuuden lupauksia kauppakeskus Goodmanissa, jossa järjestettiin torstaina 30.1. Uskalla Yrittää -semifinaalit. Tapahtuman avauspuheenvuorossa korostin yritysten ja yrittäjyyden merkitystä hallituksen tärkeimpien tavoitteiden, ilmastonmuutoksen torjumisen ja työllisyyden kannalta. Vuosi Yrittäjänä -ohjelma sai lisärahoitusta eduskunnan joululahjarahoista ja tavoitteena on saada yhä useampi kunta mukaan toimintaan. Finaaliin lähtevät Lyseon lukion ja Nummen yhtenäiskoulun joukkueet, onnea matkaan!

#Liikenne12 -ohjausryhmän kokoukset jatkuivat normaalisti myös tammikuun ajan. Parlamentaarinen ohjausryhmä linjaa seuraavaksi tärkeimmät avaintavoitteet, jotka huomioidaan toimenpideohjelman valmistelussa.

Tässä yksi kattaus kaikesta siitä, mitä kansanedustaja ehtii ”pitkällä lomalla” tehdä. Syksyltä oli kertynyt vino pino läpikäytäviä materiaaleja ja yhteydenottoja, joiden kahlaamiseen ei hektisessä eduskunnan arjessa löytynyt sopivia välejä.

Kevään istuntokausi alkaa 3.-4.2. hallituksen ilmastokokouksella Helsingissä. Hallituspuolueiden yhteinen ilmastokokous “Oikeudenmukainen siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan” keskittyy ilmastopolitiikan toimenpiteisiin, aikataulutukseen ja oikeudenmukaiseen siirtymään. Kokouksen tavoitteena on löytää hallituksen yhteinen tilannekuva siitä, mitkä ovat ne toimenpiteet, joilla #hiilineutraali2035 -tavoitteeseen päästään.