Presidentti Sauli Niinistö avasi keskiviikkona 5.2. puhemies Vanhasen kanssa vuoden 2020 valtiopäivät painottaen puheessaan eduskunnan vastuuta rasismin vastaisessa työssä: “Merkkejä siitä, että antisemitismi ja rasismi jälleen pyrkivät nostamaan päätään, löytyy valitettavasti myös meiltä. Niiden torjunnassa on oltava päättäväinen. Ne eivät ansaitse mitään jalansijaa yhteiskunnassamme.” Samasta aiheesta olen puhunut monessa yhteydessä ja oli hienoa kuulla presidentin puhuvan samasta huolesta.
Valtiopäivien avajaispäivänä eduskunnan pukukoodina on tumma puku ja päivän mittaan järjestetään erilaisia juhlallisuuksia. Kun puhemies on julistanut valtiopäivät avatuiksi, edustajat jatkavat kahvitilaisuuteen eduskunnan juhlasaliin, jota tuttavallisemmin valtiopäiväsaliksi kutsutaan. Iltapäivällä valtiopäiviä juhlistettiin vielä juhlakonsertilla Sibelius-akatemiassa.
Ilmastokokouksessa 3.-4.2. hallituspuolueet päättivät ensimmäistä kertaa Suomessa sektorikohtaisista päästövähennystavoitteista. Edustin ilmastokokouksessa vihreitä fossiilittoman liikenteen työryhmässä. Hallituksen yhteinen tilannekuva ja tahtotila vahvistui jo hallitusneuvotteluissa tehtyjen linjausten suhteen.
Tiekartta fossiilittomaan liikenteeseen on valmistelussa, hallitus saa esityksen pöydälleen syksyllä. Kestävän liikenteen verouudistus etenee ja työ valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman parissa jatkuu.
Reilun muutoksen lähtökohdat, sosiaalinen kestävyys ja oikeudenmukaisuus nousivat ilmastokokouksessa vahvasti esille. Fossiilittoman liikenteen työryhmässä huomio kiinnittyi liikkumisen sosiaaliseen kestävyyteen ja liikenneköyhyyden torjuntaan. Väestönkehitys ja kestävä aluepolitiikka vaativat vahvoja toimia liikkumisen suhteen, kaikkia panostuksia ei voi käyttää kolmen kasvukeskuksen (Helsinki, Tampere ja Turku) väliseen liikenteeseen. Maakunnista ja erityisesti niiden keskuskaupungeista on oltava kestävät ja toimivat yhteydet suuriin kaupunkeihin. Suuret ratahankkeet on saatava eteenpäin ja niiden vaikutusarvioinnit on tehtävä huolellisesti. Junamatkustaminen lisääntyy hyvää vauhtia ja siihen kysyntään on vastattava nopeasti.
”Lapsi on oman elämänsä paras kokemusasiantuntija ja lapsen näkemyksiä on kuultava kaikissa häntä koskevissa päätöksissä.”
Vihreiden pitkäaikainen tavoite sukupuolten tasa-arvoa ja perheiden yhdenvertaisuutta lisäävästä perhevapaauudistuksesta on vihdoin toteutumassa. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen esitteli hallituksen kaavaileman perhevapaamallin ministeriön tiedotustilaisuudessa. Uudistus huomioi perheiden monimuotoisuuden huomattavasti nykymallia paremmin. Esimerkiksi yksinhuoltajalle tulisi oikeus käyttää molempien vanhempien kiintiö, monikkoperheet huomioidaan vanhempainrahapäivien määrässä ja sukupuolittuneesta kielestä luovutaan. Hallituksen mallia on kehuttu myös sen lapsilähtöisyydestä – kaikissa perheissä elävät lapset ovat jatkossa samassa asemassa. Tämä on erävoitto matkalla kohti tasa-arvoista vanhemmuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista!
Outi Alanko-Kahiluodon luotsaamassa eduskunnan kirjakerhossa keskustelun aiheena oli lastensuojelun nuorten kokemuksista kertova teos Minä jaksan tämän päivän. Kirja jaettiin kaikille kansanedustajille viime syksynä ja se on erityisen suositeltavaa luettavaa kaikille kuntapäättäjille, opettajille ja lastensuojelun parissa työskenteleville. Tarinoissa toistuvat kaavat huonosti toimivasta ja lapsen ohittavasta toimintakulttuurista on tunnistettava kaikissa lapsiperhepalveluissa. Systeeminen työmalli tuo parannuksia lastensuojelun työtapoihin, mutta asennemuutos lapsia ja nuoria kohtaan vaatii vielä paljon työtä Suomessa. Lapsi on oman elämänsä paras kokemusasiantuntija ja lapsen näkemyksiä on kuultava kaikissa häntä koskevissa päätöksissä.
Osallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota lastensuojelussa sekä vanhempien eron jälkeen lapsen huollosta päätettäessä. Vuoroasuminen ja laajennettu tapamisoikeus kirjattiin vihdoin lakiin 1.12.2019. Lastensuojelulasten osallisuus on oli minulle vuosia sitten suurin yksittäinen motiivi lähteä mukaan politiikkaan. YK:n lapsen oikeuksien sopimusta on tullut tavattua monella tasolla, monelle ammattilaiselle ja yhteiskunnalta apua pyytäville perheille. Lapsiystävällinen Suomi kuulee lapsen äänen. <3
Viikonloppuna piipahdin vielä Vihreiden puheenjohtajapäivillä Tampereella. Kyseessä oli kaikkien aikojen suurin vihreä koulutustapahtuma, johon oli kerääntynyt yli 200 vihreää toimijaa ympäri Suomea. Katseet ovat jo kohti kevään 2021 kuntavaaleja ja ehdokkaaksi voi jo ilmoittautua. Oli mukavaa tavata niin hämäläisiä vihreitä kuin vanhoja tuttuja myös muista maakunnista.
Tällä viikolla päästään kiinni normaaliin päiväjärjestykseen, kun täysistunnot ja valiokunnat alkavat pyörimään tavalliseen tapaan. Näistä lisää seuraavassa viikkoblogissa. Kuulumisiin ystävät!