Mennyt viikko alkoi poikkeuksellisella ja kiinnostavalla ohjelmalla, kun Vihreiden sisäministeri Krista Mikkonen oli vierailulla Hämeenlinnassa. Maanantai-iltana vierailimme ensin Ukraina-keskuksessa, joka tarjoaa monenlaista apua ja tukea Suomeen saapuneille ukrainalaisille.
Ukrainakeskus antaa neuvoja ukrainan kielellä kysymyksiin mm. lupaprosessista, asumisesta, terveydenhuollosta ja työnhaussa, jakaa lahjoitettuja vaatteita ja muita välttämättömiä tarvikkeita, tarjoaa kriisiapua sekä mahdollisuuden asioida verkossa, sekä vertaistukea ja lastenhoitoa asioinnin ajaksi. Hämeenlinnan Ukraina-keskuksen kaltainen toiminta on aivan keskeisessä roolissa siinä, että tänne sotaa paenneet ukrainalaiset kotoutuvat onnistuneesti, tuntevat olonsa tervetulleeksi ja pääsevät purkamaan mahdollisia traumaattisia kokemuksiaan.
Ukraina-keskuksen vierailun jälkeen ilta jatkui Hämeenlinnan Vihreiden järjestämään yleisö- ja keskustelutilaisuuteen pääkirjastolle. Puhetta riitti mm. Ukrainan tilanteesta, Evon tiedekansallispuistosta, luonnonsuojelusta, energiansäästöviikosta, varautumisesta , työllisyydestä ja työvoimapulasta, sekä tietenkin Pääradasta. Kiitos kaikille osallistujille hyvästä keskustelusta!
Seuraavana päivänä meillä oli kunnia osallistua Hämeenlinnan poliisikoiralaitoksen avajaisiin, kun peruskorjattu laitos vihittiin virallisesti käyttöön. Tilat on kauniisti peruskorjattu ja huomio kiinnittyi erityisesti siihen, että kaikessa on huomioitu koirien hyvinvointi. Huomion aamun tilaisuudessa varasti suloinen, vasta 9-viikkoinen pentukoululainen Pauli. Koirakoulun peruskorjaaminen ja laitoksen säilyminen Hämeenlinnassa on todella iso juttu! Kiitos Krista, kun kävit Hämeenlinnassa ja tervetuloa toistekin!
Eduskunnassa viikko oli jälleen kokousten ja tapaamisten täyttämä. Lakivaliokunnassa jatkettiin translaista vääntämistä ja täysistunnossa puhuin niin hiilineutraali Suomi 2035 -strategiasta, oikeudenkäyntikulujen kohtuullistamisen tärkeydestä kuin hyvän kotoutumisen edellytyksistä ja merkityksestä Suomelle.
Täysistunnossa keskusteltiin myös eduskunnan oikeusasiamiehen viime vuoden kertomuksesta, joka käsittelee kattavasti suomalaisen lainsäädännön puutteita ja nykytilaa. Yksi kertomuksen tärkein anti on siinä listatut kymmenen suurinta perus- ja ihmisoikeusongelmaa Suomessa. Itse alleviivasin jälleen lastensuojelun huolestuttavaa nykytilaa ja suurta tarvetta korjata lastensuojelulaki perusteellisesti. Lastensuojelulain korjaamista ovat suositelleet sekä eduskunnan oikeusasiamies että lapsiasiainvaltuutettu. Seuraavalla hallituskaudella tähän kesto-ongelmaan tartutaan, valmistavaa työtä tehdään jo ministeriötasolla. Kaikki viikon täysistuntopuheeni voi käydä lukemassa täältä.
Virallisten kokousten yhteydessä oli taas joukko mielenkiintoisia tapaamisia ja tilaisuuksia. Elatusvelvollisten liitto on julkaissut kiinnostavan ja tärkeän opaskirjan lasten vanhemmille erotilanteita varten. Kirjassa neuvotaan konkreettisesti, miten eroprosessi voidaan hoitaa hyvin ja ennen kaikkea lapsen etu huomioiden. Tärkeä ja kaivattu kirja, sillä edelleen liian moni ero päätyy riitaisasti ja ilman, että lapsen näkökulma tulee riittävästi kuulluksi tai huomioiduksi eron jälkeen.
Lisäksi saamelaisnuoret järjestivät Pikku-Parlamentin kansalaisinfossa erittäin tärkeän tilaisuuden saamelaiskäräjälain uudistamisen tarpeellisuudesta. Toivon totisesti, että saamelaiskäräjälaki saataisiin pikaisesti eduskunnan käsittelyyn, jotta Suomen ihmisoikeusrikkomukset saamelaisyhteisöä vastaan saataisiin korjattua – sen me olemme saamelaisille velkaa!
Tapasin myös Ensi- ja turvakotien liiton sekä Kids Save Lives -hankkeen toimijoita. Ensi- ja turvakotien liitto tekee korvaamatonta työtä perheiden parissa, jotka kärsivät väkivallan uhasta, päihdeongelmista tai tarvitsevat muuten tukea pikkulapsiperhearjen sujumiseen. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kasvuympäristöön ja Ensi- ja turvakotien liitto tekee tämän tavoitteen edistämiseksi todella tärkeää työtä.
Kids Save Lives -hanke on puolestaan osoitus siitä, mitä sisulla ja tarmolla voikaan saada aikaiseksi. Hankkeen tavoitteena on opettaa lapsille ja nuorille elvytystaitoja, jotta pystyisimme ehkäisemään ennenaikaisia kuolemia ja äkillisten sairauskohtausten aiheuttamia komplikaatioita. Hanke on hyvällä uralla, mutta sen juurruttaminen tarvitsee nyt laajempaa yhteiskunnan tukea. Toivottavasti kunnat, valtiovalta ja muut viranomaiset lähtevät tukemaan hanketta, jotta elvytystaitoja ja sitä kautta kansanterveyttä saataisiin edistettyä.
Eduskunnassa vietettiin menneellä viikolla myös kansainvälistä tyttöjen päivää, joka täytti tänä vuonna pyöreät kymmenen vuotta. Päivän merkitystä korosti Iranissa käynnissä olevat mielenosoitukset, jotka saivat alkunsa nuoren kurdinaisen kuolemasta. Feministiset nuoret tytöt ja naiset ovat nousseet Iranin patriarkaattista valtaa vastaan ja taistelevat maassa vapautensa puolesta. Olemalla tyttöjen puolella olet vapauden puolella.
Myös Suomessa meidän on rakennettava ilmapiiriä, joka kannustaa tyttöjä olemaan rohkeasti omia itsejään ja tavoittelemaan omia unelmiaan. Tyttöys on monenlaista, eikä tyttöjä pidä änkeä ahtaisiin muotteihin.
Eläköön tytöt ja elämän moninaisuus!
-Mirka